Начин на приготвяне
Млякото се сварява и се бърка, докато стане по-гъсто. Сипва се захарта и солта. Щом поври няколко минути, се сваля от огъня и се оставя да изстине.
Сипва се в чинии. Във вряща вода се чукват едно по едно яйцата. Когато побелеят, се изваждат с решетъчна лъжица и се слагат в чиниите с млякото.
Посолява се и се поливат със запържения в маслото червен пипер.
Коментари
кутмача се прави само с мляко овче и то края на лятото когато се згъстява млякото на овцете след като са пуснали кочовете да ги загонват и се прави на водна баня с щипка сол и непрекъснато бъркане като не се позволява да завира водата до згъстяване на млякото и по лъжицата почват да остават следи от топчета от млякото атова яица това захар масло препържено пълни глупости ИЗМИСЛИЦИ НА НЯКОИ САМОЗВАНЕЦ и кутмача е пазпространен повечето в софииско и на места го знаят като КРУКМАЧ