Начин на приготвяне
Измийте чушките, махнете им семките и ги нарежете на много ситни кубчета. Морковите обелете и също нарежете на много ситно.
Тиквичките измийте и нарежете също на много дребни кубчета. Лука почистете от люспите и нарежете също на ситно. Гъбите измийте и нарежете на филийки. Чесъна смачкайте с нож, махнете обелките и нарежете на филийки. Зеленият лук измийте и нарежете на ситно. С магданоза процедирайте по същия начин.
В дълбок тиган или тенджера загрейте олиото и поставете двата вида лук, морковите и чесъна. Оставете ги да се задушат хубаво. След това добавете двата вида чушки, както и тиквичките и гъбите. Гответе, докато всички зеленчуци омекнат.
Сложете сол на вкус, половината босилек също и половината риган. Добавете също и черен и червен пипер и разбъркайте.
След това добавете доматите от консерва заедно с лютеницата. Разбъркайте и добавете и останалите подправки, както и щипка захар. Оставете за кратко да покъкри и добавете крема сиренето и пармезана.
Разбъркайте добре и оставете соса да къкри на тих огън около 15 минути. След като те изтекат, махнете соса от котлона и добавете друга касерола, в която ще готвите Бешамела.
Добавете вътре олиото и маслото и изчакайте, докато маслото се разтопи. След това добавете брашното и бъркайте с телена бъркалка, докато се запържи добре. След това добавете млякото, индийското орехче, солта и черният пипер и гответе, докато сосът за лазанята се сгъсти.
След като и двата соса са готови, е време да наредим лазанята.
Включете фурната да загравя на 160 °C.
В кръгла йенска тавичка или в каквато разполагате, сложете 1 черпак от Бешамела, подредете кори, сложете от зеленчуците, отново малко Бешамел и малко от настъргания кашкавал.
Така редувайте, докато ви свършат продуктите, като накрая трябва да завършите вкусната лазаня с Бешамел. Разпределете останалия кашкавал отгоре върху Бешамела и печете лазанята до пълна готовност.
При мен отне около час.
Да ви е сладко с тази зеленчукова лазаня с гъби и тиквички!