Начин на приготвяне
Сезона на аспержите дойде и е време да ви предложа рецепта със вкусните и полезни аспержи. Аспержите не са толкова популярни в България.
Въпреки това аспержите са толкова полезни, че задължително трябва да присъстват в менюто ни. Може би не знаете, но този зеленчук е един от най-добрите, когато става въпрос за детоксикация, истински афродизиак и подмладява както никой друг.
Лазанята с аспержи е идеалната рецепта, ако не искаме да приготвяме „обичайната“ лазаня на трапезата, но искаме да се възползваме от уникалния аромат на земните аспержи.
Приготвяне на аспержите: Измийте внимателно аспержите и отстранете края на стъблата. Нарежете ги на пръстени (около един сантиметър ), като оставите няколко бройки от връхчетата цели. Сварете аспержите за 3-4 минути. Отцедете ги в гевгир.
Нарежете шалота и го добавете в тигана с малко зехтин, след това сотирайте за около две минути. Налейте 2-3 супени лъжици вино, добавете аспержите и захупете тигана. Гответе още за около 5 мин. или докато се изпари виното.
Пригответе бешамела. В тенджера разтопете маслото на умерен огън, добавете брашното, като разбърквате докато се запича (това е, ако ползвате обикновено брашно).
Ако ползвате безглутеново, не се запича, а се добавя към млякото и сварява. След това изсипете студеното мляко наведнъж, като продължавате да бъркате, докато започне да кипи.
След това намалете котлона и гответе около 5-6 минути, като разбърквате от време на време. Бешамелът трябва да не е сгъстен много. Махнете от котлона. Добавете щипка индийско орехче и черен пипер.
Ако бешамелът е твърде сгъстен, добавете малко мляко. Оставете го настрана и добавете пармезана към него, като го разбъркате, коригирайте, ако е необходима сол (по желание).
Сварете кори за лазаня в подсолена вода за 4-5 минути. Листата лазаня, които приготвих, са безглутенови, ако вашите са от твърда пшеница, е възможно да ги варите малко по-дълго, но да са Ал денте.
Разстелете лъжица бешамел в дъното на формата за печене. Подредете слой паста, след това покрийте със сос Бешамел, след това аспержите и настърган кашкавал. След това пак лист лазаня. Продължете така, докато свършите и завършете с крема.
Подредете най-отгоре хрупкавите цели връхчета аспержи които отделихте и поръсете с настърган пармезан.
Пече се 20 минути при 180 градуса вентилация. Извадете от фурната и сервирайте.