Gotvach.bg»Рецепти»Паста»Лазаня»Зеленчукова лазаня с аспержи

Зеленчукова лазаня с аспержи

IvelinaIvelina
Мастър Шеф
6478k2k4
Зеленчукова лазаня с аспержи
Снимка: Ivelina
1 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
40 мин.
Порции
3
"Не му мислите, ами направо си запишете рецептата за зеленчуковата лазаня с аспержи - ще ви трябва"

Необходими Продукти

  • листа за лазаня - 250 г (от твърда пшеница или безглутенова)
  • зехтин - екстра върджин
  • аспержи - 500 г
  • шалот - 1 бр.
  • бяло вино - 2 - 3 с.л.
  • грана падано - 100 г или друго по ваш избор (ементал и др.)
  • зехтин - на вкус
  • Бешамел
  • масло - 50 г
  • брашно - 50 г или 30 г безглутеново
  • прясно мляко - 1/2 литър
  • пармезан - 3 с.л. настърган
  • индийско орехче
  • черен пипер
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сезона на аспержите дойде и е време да ви предложа рецепта със вкусните и полезни аспержи. Аспержите не са толкова популярни в България.

Въпреки това аспержите са толкова полезни, че задължително трябва да присъстват в менюто ни. Може би не знаете, но този зеленчук е един от най-добрите, когато става въпрос за детоксикация, истински афродизиак и подмладява както никой друг.

Лазанята с аспержи е идеалната рецепта, ако не искаме да приготвяме „обичайната“ лазаня на трапезата, но искаме да се възползваме от уникалния аромат на земните аспержи.

Приготвяне на аспержите: Измийте внимателно аспержите и отстранете края на стъблата. Нарежете ги на пръстени (около един сантиметър ), като оставите няколко бройки от връхчетата цели. Сварете аспержите за 3-4 минути. Отцедете ги в гевгир.

Нарежете шалота и го добавете в тигана с малко зехтин, след това сотирайте за около две минути. Налейте 2-3 супени лъжици вино, добавете аспержите и захупете тигана. Гответе още за около 5 мин. или докато се изпари виното.

Пригответе бешамела. В тенджера разтопете маслото на умерен огън, добавете брашното, като разбърквате докато се запича (това е, ако ползвате обикновено брашно).

Ако ползвате безглутеново, не се запича, а се добавя към млякото и сварява. След това изсипете студеното мляко наведнъж, като продължавате да бъркате, докато започне да кипи.

След това намалете котлона и гответе около 5-6 минути, като разбърквате от време на време. Бешамелът трябва да не е сгъстен много. Махнете от котлона. Добавете щипка индийско орехче и черен пипер.

Ако бешамелът е твърде сгъстен, добавете малко мляко. Оставете го настрана и добавете пармезана към него, като го разбъркате, коригирайте, ако е необходима сол (по желание).

Сварете кори за лазаня в подсолена вода за 4-5 минути. Листата лазаня, които приготвих, са безглутенови, ако вашите са от твърда пшеница, е възможно да ги варите малко по-дълго, но да са Ал денте.

Разстелете лъжица бешамел в дъното на формата за печене. Подредете слой паста, след това покрийте със сос Бешамел, след това аспержите и настърган кашкавал. След това пак лист лазаня. Продължете така, докато свършите и завършете с крема.

Подредете най-отгоре хрупкавите цели връхчета аспержи които отделихте и поръсете с настърган пармезан.

Пече се 20 минути при 180 градуса вентилация. Извадете от фурната и сервирайте.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: