Gotvach.bg»Рецепти»Паста»Лазаня»Зеленчукова лазаня с гъби и тиквички

Зеленчукова лазаня с гъби и тиквички

Зеленчукова лазаня с гъби и тиквички
Снимка: Теодора Мещерова
2 / 8
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
90 мин.
Порции
7
"Да ви е сладко с тази зеленчукова лазаня с гъби и тиквички!"

Необходими Продукти

  • кори за лазаня - 1 пакет
  • тиквички - 2 бр.
  • гъби - 250 г
  • чушки - 1 бр. зелена + 1 бр. червена
  • моркови - 2 бр.
  • лук - 1 глава
  • чесън - 3 скилидки
  • пармезан - 40 г
  • крема сирене - 125 г
  • домати - 400 г от консерва
  • риган - 2 ч.л.
  • босилек - 2 ч.л.
  • сол - на вкус
  • черен пипер - на вкус
  • червен пипер - 2 щипки
  • зелен лук - 1 връзка
  • магданоз - 1 връзка
  • лютеница - 4 с.л. едросмляна
  • кашкавал - 200 г
  • захар - 1 щипка
  • олио - 20 мл
  • За Бешамел
  • брашно - 4 с.л.
  • прясно мляко - 1 л
  • масло - 1/2 пакетче
  • индийско орехче - 1 щипка
  • сол - на вкус
  • черен пипер - 1 щипка
  • олио - 20 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измийте чушките, махнете им семките и ги нарежете на много ситни кубчета. Морковите обелете и също нарежете на много ситно.

Тиквичките измийте и нарежете също на много дребни кубчета. Лука почистете от люспите и нарежете също на ситно. Гъбите измийте и нарежете на филийки. Чесъна смачкайте с нож, махнете обелките и нарежете на филийки. Зеленият лук измийте и нарежете на ситно. С магданоза процедирайте по същия начин.

В дълбок тиган или тенджера загрейте олиото и поставете двата вида лук, морковите и чесъна. Оставете ги да се задушат хубаво. След това добавете двата вида чушки, както и тиквичките и гъбите. Гответе, докато всички зеленчуци омекнат.

Сложете сол на вкус, половината босилек също и половината риган. Добавете също и черен и червен пипер и разбъркайте.

След това добавете доматите от консерва заедно с лютеницата. Разбъркайте и добавете и останалите подправки, както и щипка захар. Оставете за кратко да покъкри и добавете крема сиренето и пармезана.

Разбъркайте добре и оставете соса да къкри на тих огън около 15 минути. След като те изтекат, махнете соса от котлона и добавете друга касерола, в която ще готвите Бешамела.

Добавете вътре олиото и маслото и изчакайте, докато маслото се разтопи. След това добавете брашното и бъркайте с телена бъркалка, докато се запържи добре. След това добавете млякото, индийското орехче, солта и черният пипер и гответе, докато сосът за лазанята се сгъсти.

След като и двата соса са готови, е време да наредим лазанята.

Включете фурната да загравя на 160 °C.

В кръгла йенска тавичка или в каквато разполагате, сложете 1 черпак от Бешамела, подредете кори, сложете от зеленчуците, отново малко Бешамел и малко от настъргания кашкавал.

Така редувайте, докато ви свършат продуктите, като накрая трябва да завършите вкусната лазаня с Бешамел. Разпределете останалия кашкавал отгоре върху Бешамела и печете лазанята до пълна готовност.

При мен отне около час.

Да ви е сладко с тази зеленчукова лазаня с гъби и тиквички!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: