Начин на приготвяне
В тенджерата с олио задушавам ситно нарязания лук на бавен огън до омекване. Добавям измития и отцеден ориз към лука. Бъркам често, за да не загори оризът.
Когато оризът смени цвета си, наливам 1. 5 ч.ч. с топла вода и бъркам. Добавям и подправките, и солта. Оставям така няколко минути, докато оризът усвои водата почти.
Готвя на слаб огън. Тук е време да добавя и каймата, разбърквам постоянно, за да се смеси с ориза, но да не се запържва и да става на трохи. Каймата трябва да си остане смесена, но и така сместа остава пухкава.
Във всяка пиперка посолявам леко със сол и тогава пълня. Със супена лъжица пълня пиперките със тази смес. След като всички пиперки са напълнени ги потапям в брашно, за да се запечатат, понякога слагам и резен домат на отвора на чушките.
Подреждам пълнените чушки на два реда в тенджерата, поръсвам леко с олио и сол, добавям и едно дафиново листо в тенджерата.
Поставям чиния върху пиперките и наливам отстрани топла вода да се покрият с водата. Чушките врят на слаб огън под капак. При мен около 30-40 минути и са готови.
Внимателно изваждам пиперките в съд и с останалия бульон правя бял сос с брашно.
В купа смесваме 3 с.л. брашно със студена вода до хомогенна смес, за да няма топчета от брашното. Внимателно сипвам брашнената смес в тенджерата с бульона от варенето на пиперките. Бъркам енергично поне 4-5 минути, за да се свари брашното в соса.
Добавям още малко млян черен пипер и заливам готовите пиперки с него! Стават чудесни!
Пълнените пиперки в тенджера са готови.