Начин на приготвяне
В голяма тенджера смесете меда, захарта и маслото. Поставете тенджерата на умерен огън. Както при карамела, се опитайте да не бъркате сместа, ако е необходимо, разклащайте тенджерата. Изчакайте, докато захарта се разтопи и стане карамелена. Без да сваляте тенджерата от котлона, прибавете содата и веднага активно разбъркайте, сместа шупва почти тройно, а сместа леко ще покафенее, но не се тревожете, това е нормално.
Свалете тенджерата от котлона и прибавете разбитите яйца, при непрекъснато бъркане, за да не се пресекат яйцата. Оставете сместа да се охлади за 4-5 минути. През това време, пресейте отделно брашното и по желание, прибавете канела на вкус, разбъркайте да се смесят добре.
Прибавяйте на части брашното, като след всяка добавена част месите до гладкост.
Тестото е готово, когато не лепне и е еластично.
Разделете тестото на 10 равни части оформени на топчета и ги покрийте със стреч фолио, за да не изсъхват. Разточете върху хартия за печене и поръсена с брашно всяко топче с точилка на тънка кора за торта. Вземете плоска чиния с диаметър 18 см, поставете я върху кората и изрежете около нея краищата. Така изрязаната кора, надупчете на няколко места с вилица и заедно с краищата изпичате в предварително нагрята фурна на 170 градуса за около 5-6 минути. Така процедирате с всичките топчета тесто.
Оставете корите и изрязаните краища да се охладят напълно.
Съберете краищата и ги смелете на ситно, оставете настрани.
Пригответе си крема, като в купа смесете заквасената сметана, пудрата захар и ванилията, разбийте до еднородна смес. Прибавете течната сметана и разбивате сместа на най-високата скорост на миксера, до гъст и плътен крем.
Сглобете медената торта, като редите корите една върху друга, а помежду им мажете с равномерно разпределен крем. Не забравяйте да намажете медената торта с крем, отгоре и страните и.
Поставете тортата в хладилник за 10 минути, за да се стегне кремът и стабилизира тортата.
През това време пресейте смлените трохи през сито, за да отстраните твърде едрите парчета.
Поръсете тортата с трохите на прах, като използвате шепата си или силиконова четка.
Украсете чудната медена торта по ваш избор и поставете в хладилник за около 10-12 часа, след намазване с крема.
Коментари