Начин на приготвяне
Приготвяне на крушите. Обелете и ги нарежете на кубчета. В тенджерка се наливат виното и водата. Добавя се захарта и крушите. Добавете сока и кората на портокала и варете около 15 минути .Оставят се да се охладят.
В купа се разбиват яйцата. Добавя се захарта и разбиването продължава, докато се получи пухкав крем. На тънка струя се добавя млякото, олиото, сокът и медът. Разбърква се добре.
Накрая се добавя брашното, пресято с бакпулвера, содата и подправките. Пак се разбърква с шпатула, колкото да се смесят продуктите.
Сместа се разделя на три части. Всяка част се изсипва във форма (22-24 см) и се пекат на 180 градуса за около 15 минути всеки. Оставят се да изстинат напълно.
Шоколадовия мус пригответе, като сложите млякото и 1/3 от сметаната в тенджерка и ги загреете на котлона. Разбиват се яйцата със захарта. Към тях се прибавят на тънка струя горещите мляко и сметана. Сместа се връща обратно на котлона. Бърка се енергично, докато се сгъсти кремът.
Свалете от котлона, добавете шоколада, разбъркайте добре и оставете да се охлади. Към крема, добавете на части разбитата сметана (не я разбивайте много). Разбъркайте с шпатула, колкото да се смесят, не прекалявайте.
В подходящ поднос поставете ринг за торти. Поставете един блат и го сиропирайте със сиропа от крушите. Върху него разпределете пошираните и отцедени круши. Покрийте ги с 1/2 от шоколадовия мус.
Поставете втори блат. Сиропирайте го и изсипете останалата част от крема. Поставете последния блат, него също сиропирайте.
Завийте тортата с фолио и я оставете в хладилника за една нощ. На следващия ден махнете фолиото и освободете от ринга. Разбийте маслото с пудрата захар и измажете тортата. Покрийте я с фондан и украсете с предварително направените фигурки.
За съжаление нямам медената торта в разрез, но беше уникална на вкус. Не е задължително да украсявате тортата с фондан. Може да я залеете с шоколадова глазура, да направите розички от разбита сметана и да украсите с карамелизирани круши.
Новогодишната медена торта е готова.
Коментари