Ризото с тръбенки

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Ризото с тръбенки
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 6
31/10/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
50 мин.
Порции
3
"Насладете се на това нежно гъбено ризото в компанията на чаша бяло вино"

Необходими Продукти

  • ориз - 300 г карнароли
  • гъби - 100 - 120 г Тръбенки, пресни
  • кафява печурка - 4 - 5 бр. средна големина
  • лук - 80 г
  • бяло вино - 100 мл
  • зехтин - 50 мл
  • краве масло - 1 с.л. с връх, меко
  • бульон - около 880 мл зеленчуков, горещ
  • пармезан - около 60 г
  • магданоз - 2 стръка
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сложете гъбите тръбенки в голяма цедка и изплакнете под струя течаща вода, за да отстраните пръст или остатъци от листа (при събирането им често попадат сухи листа и клечки).

След като сте ги измили и почистили добре, ги отцедете перфектно и накълцайте.

Кафявите печурки забършете с влажна кърпа и нарежете на парченца

Накълцайте лука на ситно и запържете в загретия зехтин с малко сол до омекване. Добавете гъбите и запържете и тях за още 5 минути.

Сипете ориза и гответе 3 минути, след това налейте виното и гответе при често разбъркване още 3 минути, за да улесните изпарването на алкохола.

Налейте два черпака от врящия бульон и след като се поеме, сложете нови два черпака. Така, докато изчерпате всичката течност.

През цялото време бъркайте, за да се отделя нишестето и да стане кремообразно гъбеното ризото. Времето за готвене на ориза е около 15 минути. В случай че не сте добавили бульона врящ, времето за готвене ще се удължи.

Накрая сложете маслото и когато се разтопи, дръпнете от огъня.

Сервирайте разкошното ризото на момента, за да се усещат стегнатите зрънца ориз, обвити в кремообразна субстанция. При изстиване, ориза си поема всичко и ризотото губи автентичното си очарование.

Поднесете ризотото с тръбенки с поръска от пармезан и скълцан свеж магданоз.

Гъбите тръбенки правят това ризото наистина невероятно като цвят, вид и вкус!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: