Начин на приготвяне
Сложете гъбите тръбенки в голяма цедка и изплакнете под струя течаща вода, за да отстраните пръст или остатъци от листа (при събирането им често попадат сухи листа и клечки).
След като сте ги измили и почистили добре, ги отцедете перфектно и накълцайте.
Кафявите печурки забършете с влажна кърпа и нарежете на парченца
Накълцайте лука на ситно и запържете в загретия зехтин с малко сол до омекване. Добавете гъбите и запържете и тях за още 5 минути.
Сипете ориза и гответе 3 минути, след това налейте виното и гответе при често разбъркване още 3 минути, за да улесните изпарването на алкохола.
Налейте два черпака от врящия бульон и след като се поеме, сложете нови два черпака. Така, докато изчерпате всичката течност.
През цялото време бъркайте, за да се отделя нишестето и да стане кремообразно гъбеното ризото. Времето за готвене на ориза е около 15 минути. В случай че не сте добавили бульона врящ, времето за готвене ще се удължи.
Накрая сложете маслото и когато се разтопи, дръпнете от огъня.
Сервирайте разкошното ризото на момента, за да се усещат стегнатите зрънца ориз, обвити в кремообразна субстанция. При изстиване, ориза си поема всичко и ризотото губи автентичното си очарование.
Поднесете ризотото с тръбенки с поръска от пармезан и скълцан свеж магданоз.
Гъбите тръбенки правят това ризото наистина невероятно като цвят, вид и вкус!