Начин на приготвяне
В тенджера налейте около 1 литър вода.
Сложете един морков, нарязан на едри парчета, цяла глава лук и стрък селъри. Сварете бульона около 30 мин.
В тиган загрейте чашка зехтин. Пуснете надробената наденица и запържете за кратко, полейте с 1-2 супени лъжици бяло вино.
Изчакайте да се изпари алкохолът и добавете нарязаните манатарки.
Овкусете с щипка риган и черен пипер. Налейте черпак от зеленчуковия бульон, захлупете съда и гответе 10 мин. В друг тиган изсипете ориза.
Запечете до леко покафеняване. Без мазнина. Налейте черпак от бульона, гответе, докато течността се абсорбира от ориза, добавете отново от бульона и така, докато сготвите ориза ал денте - или около 13-14 мин.
Малко преди да свалите ястието от огъня, изсипете соса от гъби и наденичка.
Готовото ризото поръсете с настърган пармезан.
Насипете горското ризото в чинии и поднесете поръсено с люспи пармезан.
Да ви е сладко - навярно най-вкусното ризото, което ще опитате!