Горско ризото

Ivana Krasteva-PieroniIvana Krasteva-Pieroni
Мастър Шеф
6027k2k4
Горско ризото
Снимка: Ivana Krasteva-Pieroni
1 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
45 мин.
Порции
2
"На всички вкъщи допадна този вариант на ризото - препоръчваме го от сърце"

Необходими Продукти

  • ориз - 8 с.л.
  • манатарки - 150 - 200 г (може и замразени)
  • наденичка - 200 г прясна
  • бяло вино - 30 мл
  • риган - щипка
  • черен пипер - щипка
  • пармезан - 30 г
  • за зеленчуковия бульон
  • моркови - 1 бр.
  • селъри - 1 стрък
  • лук - 1 глава
  • вода - 1 л
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В тенджера налейте около 1 литър вода.

Сложете един морков, нарязан на едри парчета, цяла глава лук и стрък селъри. Сварете бульона около 30 мин.

В тиган загрейте чашка зехтин. Пуснете надробената наденица и запържете за кратко, полейте с 1-2 супени лъжици бяло вино.

Изчакайте да се изпари алкохолът и добавете нарязаните манатарки.

Овкусете с щипка риган и черен пипер. Налейте черпак от зеленчуковия бульон, захлупете съда и гответе 10 мин. В друг тиган изсипете ориза.

Запечете до леко покафеняване. Без мазнина. Налейте черпак от бульона, гответе, докато течността се абсорбира от ориза, добавете отново от бульона и така, докато сготвите ориза ал денте - или около 13-14 мин.

Малко преди да свалите ястието от огъня, изсипете соса от гъби и наденичка.

Готовото ризото поръсете с настърган пармезан.

Насипете горското ризото в чинии и поднесете поръсено с люспи пармезан.

Да ви е сладко - навярно най-вкусното ризото, което ще опитате!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Видео към рецептата

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: