Начин на приготвяне
Първо, измийте хубаво картофките под течаща вода, трябва да бъдат измити добре, може да използвате и четка или телче.
След това разрязваме картофите на четири, т.н. уеджис, като междувременно загряваме котлона и в тенджера сипваме водата.
Добавяме 1 с.л. сол.
Слагаме картофките за 8 минути във заврялата вода.
Междувременно загряваме еър фрайъра на 180 °C.
Подготвяме си подправките за овкусяване в купичка и смесваме сол - 1 ч.л. или по-малко, в зависимост от предпочитанието, чесън на прах - 1 ч.л., розмарин или чубрица - 1 ч.л., черен пипер - 1/2 с.л, червен пипер - 1/2 с.л. и малко галета - 1/2 ч.л., по желание може и риган.
Зависи от вашия вкус и въображение.
Отцеждаме добре сварените картофки и поставяме в купа или дълбок съд, в който да добавим мазнината - зехтина и разбъркваме.
Добавяме сместа от сухи подправки и галета и отново разбъркваме добре картофките заедно със подправките.
Грижливо объркваме картофките с подправките и изсипваме в еър фрайъра.
Печем на 180 °C за 25-30 минути до изпичането на хрупкава вкусна коричка.
Картофки Уеджис може да са част на трапезата за Бъдни вечер, тъй като са постни картофи, а и за всеки друг празник или делник.
Тези картофки са страхотни за предястие или гарнитура към Бургери на еър фрайър. Едновременно с това са една здравословна алтернатива на пържените картофки, и страхотна възможност да очаровате гостите си.
Картофките уеджис в еър фрайър са много апетитни. Ще останете възхитени от аромата и от хрупкавата им коричка.