Начин на приготвяне
За тази желирана торта изсипете 2 желатина в купичка с 4 супени лъжици вода. Предварително затоплете компота добре, когато е достигнал приблизително 70-80 градуса, го отдръпнете от котлона. Поставете желатина и ванилията към него и разбъркайте, докато се разтвори.
На дъното на формата (в случая е силиконова) поставете плодовете, цветята и листата мента и ги залейте с компотения желатинов сироп. Поставете в хладилника за един час.
През това време пригответе следващата смес.
Затоплете прясното мляко, добавете захарта, заквасената сметана и разбъркайте добре, но не позволявайте да завира, отдръпнете от огъня и добавете следващите 2 пакетчета желатин, които предварително сте подготвили, според указанието на опаковката.
Накрая добавете и изпечените бадеми и разбъркайте отново.
При леко охлаждане, но не трябва да е започнало действието на желатина, извадете формата от хладилника и залейте с млечната смес.
Приберете тортата-желе с ядливи цветя и плодове отново в хладилник за няколко часа, най-добре за една нощ.
Грабвайте по една лъжичка и да ви е сладко с любимия желиран сладкиш!
Източник: Няголова Милка - Българските ястия и рецепти
Коментари