Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Ябълков сладкиш»Сочен и мек ябълков сладкиш с тесто с мая

Сочен и мек ябълков сладкиш с тесто с мая

IvelinaIvelina
Мастър Шеф
6478k2k4
Сочен и мек ябълков сладкиш с тесто с мая
Снимка: Ivelina
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
95 мин.
Порции
12
"Този ябълков сладкиш е мекичък и много, ама много вкусен"

Необходими Продукти

  • прясна мая - 1/2 кубче (21 г) или едно пакетче (7 г) суха мая
  • захар - 120 г
  • масло - 50 г
  • прясно мляко - 100 мл
  • брашно - 250 г
  • яйца - 1 бр.
  • ванилова захар - 2 пакетчета (по 8 г)
  • сол - щипка
  • ябълки - 1 кг
  • лимонов сок - 4 с.л.
  • галета - 2 с.л. (или смлени бадеми, орехи)
  • орехи - 25 г за украса (или бадемови люспи)
  • пудра захар - за поръсване
  • канела - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Продуктите са за форма с размер 28 см.

Разтворете маята с 1 с. л. захар, 2 с. л. брашно и малко топла вода. Изчакаите да шупне. Ако ползвате суха, добавете я директно към брашното.

Разтопете маслото и смесете с прясното мляко, за да се затопли и то.

В купата на миксера смесвате брашното, яйцето, 1 с. л. от захарта, 1 пакетче ванилова захар, сол. Добавете сместа от масло и мляко, както и шупналата мая.

Месите всичко с машината точно 10 минути.

Тестото стана душичка. Не забравяйте, че според качеството на брашното е и количеството, необходимо за получаване на меко и нелепнещо тесто. Добавяте малко по малко и чакате да започне да се отделя тестото от стените на съда.

Готовото тесто оформете на топка, покрйте с кърпа и оставете за около 35-45 минути да втаса или да увеличи двойно своя обем.

През това време почистете и обелете ябълките и ги нарежете на кубчета. След това поръсете с половината лимонов сок, 75 г пудра захар и 1 с. л. канела, настърганата кора от лимона, както и останалата ванилова захар.

Формата за торта намазнете с маргарин и поръсете обилно с галета.

Втасалото тесто разделете на две части. Едната е само 1/3 от цялото тесто. А другата е останалото тесто.

От по-голямата част разточете кора с размер около 32 см в диаметър. Сложете на дъното на формата и повдигнете по стените ѝ.

Оставете тестото за около 10 минути да втаса отново.

Поръсете с галета или ситно смлени ядки - бадеми, орехи. Изсипвате ябълките заедно със сока, който са пуснали.

От по-малкото тесто разточете кора с размер 28 см и покрийте ябълките. Краищата прищипете, за да се залепят. Цялата кора се набожда вилица.

Сложете ябълковия сладкиш да се пече в загрятата на 175 градуса фурна на горно и долно печене /без вентилатор/.

Печем точно 45 минути.

Оставете готовия сладкиш във формата за около 15 минути да се охлади. Трябва да знаете, че той е много сочен отвътре и е хубаво да се изчака, а не да се бърза да се реже.

След 15 минути извадете много внимателно от формата и поръсете с пудрата захар. Поръсете с ядки по избор.

Сервирайте след окончателно охлаждане. По желание можете да сервирате с разбита сметана.

Сочният и мек ябълков сладкиш с тесто с мая е готов.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: