Начин на приготвяне
Продуктите са за форма с размер 28 см.
Разтворете маята с 1 с. л. захар, 2 с. л. брашно и малко топла вода. Изчакаите да шупне. Ако ползвате суха, добавете я директно към брашното.
Разтопете маслото и смесете с прясното мляко, за да се затопли и то.
В купата на миксера смесвате брашното, яйцето, 1 с. л. от захарта, 1 пакетче ванилова захар, сол. Добавете сместа от масло и мляко, както и шупналата мая.
Месите всичко с машината точно 10 минути.
Тестото стана душичка. Не забравяйте, че според качеството на брашното е и количеството, необходимо за получаване на меко и нелепнещо тесто. Добавяте малко по малко и чакате да започне да се отделя тестото от стените на съда.
Готовото тесто оформете на топка, покрйте с кърпа и оставете за около 35-45 минути да втаса или да увеличи двойно своя обем.
През това време почистете и обелете ябълките и ги нарежете на кубчета. След това поръсете с половината лимонов сок, 75 г пудра захар и 1 с. л. канела, настърганата кора от лимона, както и останалата ванилова захар.
Формата за торта намазнете с маргарин и поръсете обилно с галета.
Втасалото тесто разделете на две части. Едната е само 1/3 от цялото тесто. А другата е останалото тесто.
От по-голямата част разточете кора с размер около 32 см в диаметър. Сложете на дъното на формата и повдигнете по стените ѝ.
Оставете тестото за около 10 минути да втаса отново.
Поръсете с галета или ситно смлени ядки - бадеми, орехи. Изсипвате ябълките заедно със сока, който са пуснали.
От по-малкото тесто разточете кора с размер 28 см и покрийте ябълките. Краищата прищипете, за да се залепят. Цялата кора се набожда вилица.
Сложете ябълковия сладкиш да се пече в загрятата на 175 градуса фурна на горно и долно печене /без вентилатор/.
Печем точно 45 минути.
Оставете готовия сладкиш във формата за около 15 минути да се охлади. Трябва да знаете, че той е много сочен отвътре и е хубаво да се изчака, а не да се бърза да се реже.
След 15 минути извадете много внимателно от формата и поръсете с пудрата захар. Поръсете с ядки по избор.
Сервирайте след окончателно охлаждане. По желание можете да сервирате с разбита сметана.
Сочният и мек ябълков сладкиш с тесто с мая е готов.