Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Мъфини»Козунак»Перфектните козуначени мъфини

Перфектните козуначени мъфини

Перфектните козуначени мъфини
Снимка: Тодоринка Бернардова
2 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
60 мин.
Порции
12
"Независимо дали ще ги правите за Великден или за закуска, тези козуначени мъфини са повече от перфектни!"

Необходими Продукти

  • яйца - 2 бр. + 1 за намазване
  • захар - 75 г
  • прясно мляко - 100 г
  • олио - 20 г
  • свинска мас - 20 г разтопена
  • мая - 1 пакетче суха
  • брашно - 300 г
  • ванилия - 2 бр.
  • лимонова кора - 1/2 лимон
  • За плънката
  • локум - 1/2 кутия
  • стафиди
  • орехи
  • канела
  • кристална захар - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Двете яйца със захарта се разбиват. Добавя се прясното мляко, леко затоплено. Двете мазнини се смесват и се добавят към яйцата.

Бърка се, докато се разтопи захарта. Прибавя се настърганата кора от лимона и ванилийките. Замесва се меко еластично нелепнещо тесто.

Аз го замесих в хлебопекарната на програма месене.

Като свърши месенето, го пуснах още веднъж. Извадих го от контейнера и го сложих в подмазана дълбока купа.

Покрих със стреч фолио и оставих тестото да пренощува, но не в хладилник.

На сутринта изсипах от купата и го разделих на топчета по 50 г. С ръка всяко топче разтеглих на правоъгълник.

В единия край сложих от плънката- орехи, стафиди, които предварително накиснах в ром, локум нарязан на парченца.

Поръсих с канела и навих на рулце. Усуках малко и завих на охлюв малките козуначета.

Формите за мъфини подмазах с олио и всяко козуначено мъфинче поставих в гнездата. Оставих ги да втасат 15-20 мин.

Разбих белтъка от едното яйце и намазах отгоре.

Поръсих с кристална захар и филирани бадеми. Включих фурната на180°C и пекох, докато се зачервиха.

Перфектните козуначени мъфини са готови.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: