Начин на приготвяне
Почистваме от семките и кората 800 г тиква. Нарязваме на кубчета, поставяме в тава. Поръсваме със 100 г захар и 50 мл ром.
Печем на 180 °C за половин час. Оставяме да се охлади и пасираме. Овкусяваме с канела, 1 ванилия и щипка индийско орехче.
За белия крем: В купа слагаме 300 г цедено кисело мляко. На тънка струйка и при непрекъснато бъркане с телена бъркалка добавяме 150 г бял шоколад, разтопен на водна баня.
В друга купа разбиваме 200 мл сладкарска сметана с 80 г захар. Добавяме към млякото и шоколада. Смесваме като бъркаме с шпатула.
Сервираме в чаши, като слагаме, първо, от крема с бял шоколад, след това от крем от тиква, бял крем. Оставяме да стегне.
Декорираме двуцветен крем от тиква и бял шоколад с настърган бял шоколад, печени орехи, листенца мента и зрънца френско грозде.
Източник: Maia Ivanova - Кулинарна Мрежа