Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Кекс»Продълговат кекс с ядки и стафиди

Продълговат кекс с ядки и стафиди

Maria  TonchevaMaria Toncheva
Новак
6302k3k
Продълговат кекс с ядки и стафиди1 / 2
15/12/2013
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
55 мин.
Порции
6

Необходими Продукти

  • стафиди - 3/4 ч.ч. (120 г)
  • вода - 1 1/2 ч.ч. (375 г), топла
  • брашно - 1 1/2 ч.ч. (225 г)
  • бакпулвер - 1 1/2 ч.л.
  • сол - 1/4 ч.л.
  • захар - 1/2 ч.ч. (100 г)
  • прясно мляко - 1/2 ч.ч. (125 г)
  • яйца - 1 бр., леко разбито
  • масло - 4 с.л., разтопено
  • лешници - 3/4 ч.ч. (75 г), нарязани
  • бадеми - 1/2 ч.ч. (50 г), нарязани
  • ядки - 2 с.л., по избор за декорация
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Стафидите се киснат в топлата вода за 30 мин. Изцеждат се добре и се подсушават с кухненска хартия. Фурната се загрява предварително до 180 градуса. Намазва се кексова форма за печене (21 х 11 см) и се постила с алуминиево фолио, като се оставят краищата да висят. Фолиото се маже с масло.

Брашното се пресява заедно с бакпулвера. Размесва се със захарта, млякото, яйцето и маслото. Добавят се стафидите, лешниците и бадемите и се разбърква.

Тестото се прехвърля в приготвената форма за печене и се пече 40 - 50 мин. С помощта на фолиото кексът се изважда от формата и се оставя да изстине напълно. По желание в кекса може да се добавят и нарязани сушени плодове.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.2
52
42
31
20
10
Дай твоята оценка: