Начин на приготвяне
Чашата, която съм ползвала, е от 200 мл. Ползваме разтопено масло. Тиквата е предварително почистена и настъргана. Количеството тиква е 5 пълни ч.ч.
Сложете настърганата тиква в тенджера заедно със захарта, канелата, коричките и водата.
Задушете тиквата за няколко минути и я изсипете в гевгир, за да се отцеди добре. Запазете отцедилия се сок.
Мажем корите с масло с четка. Първо мажем едната, после отгоре слагаме другата. Втората и нея мажем. Накрая слагаме плънка от тиква в единия край – тясната страна, отгоре ядки и стафиди - равномерно по дължината. Навиваме на руло.
Намазняваме тавата.
Подреждаме едно до друго рулата. Мажем готовите рула с масло и печем до зачервяване в загрята на 180 градуса фурна за около 37 минути.
Вадим тавата от фурната и заливаме тиквеника със сока от задушената тиква.
Режем на парчета, когато изстине леко.
Сервираме тиквеника леко охладен, поръсен с пудра захар.
Сиропираният тиквеник със стафиди и ядки е готов.
Коментари