Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Крамбъл»Вкусен крамбъл с дюли

Вкусен крамбъл с дюли

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Вкусен крамбъл с дюли8 / 8
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
75 мин.
Общо
90 мин.
Порции
4
"Вкусният крамбъл с дюли може да се поднесе топъл или студен, винаги е прекрасен!"

Необходими Продукти

  • дюли - 2 бр. среден размер
  • захар - 4 с.л.
  • ром - 20 г тъмен
  • лимони - 1 бр
  • масло - 3 с.л.
  • ЗА КРАМБЪЛ
  • брашно - 140 г
  • масло - 140 г
  • захар - 100 г или на вкус
  • ванилия - 2 прахчета, 4 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Обелете, почистете и нарежете на ситни кубчета дюлите. Поръсете ги бързо със сока от 1 лимон, за да предотвратите потъмняването им.

По желание може да използвате и кората на лимона, като я настържете на фино ренде към кубчетата плод.

Сложете дюлите в тавичка и посипете със захарта и рома. Плодовете не трябва да са на тънък пласт.

Налейте вода до половината на нивото на тавичката и сложете в загрята на 180 °C фурна за 25-30 минути или докато омекнат и водата се е изпарила на половина. Тогава сложете маслото, разбъркайте и допечете до пълното извиране на водата и поемане на маслото. Дюлите трябва да започнат да порозовяват и са станали меки като локум.

Крамбъла:

Сипете брашното, ванилията и захарта в купа (може да ползвате пудра или кристална захар, без значение е). Нарежете студеното масло на парченца и втривайте с пръсти, докато се образуват маслени трохи. Ако се налага, сложете малко повече масло или повече захар, ако обичате много сладко.

Колкото до допълнителни аромати, не се налагат освен ванилията, тъй като самите дюли са си страшно ароматни.

Десертът може да се завърши и изпече както си е в същата тава, като просто се посипва с маслените трохи и се запича, докато пластът стане приятно златист и хрупкав.

Ако пък искате, може да направите индивидуални порции, както аз съм сторила.

За целта разпределете дюлите от тавата в 4 огнеупорни купички, като до половината ги пълните с плод и другата половина с маслени трохи. Запичате на същата температура до порозовяване.

Вкусният крамбъл с дюли може да се поднесе топъл или изстинал, винаги е прекрасен!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: