Начин на приготвяне
Крамбъл е британски хрупкав десерт, който е вкусен и ефектен. Приготвя се от основа, плодов пълнеж, поръсени с ронлива смес.
За приготвяне на основата смесваме 100 г масло, 1 ч.ч. брашно, 3 с.л. пудра захар и щипка сол. Разбъркваме до получаването на еднородна гладка смес.
След това разстиламе върху хартия за печене в съд с диаметър 20 см. Печем до златисто в предварително загрята фурна на 180 °C, след което оставяме да се охлади.
За направата на пълнежа на лимоновия сладкиш с миксер разбиваме яйцата с остатъка от пудрата захар и царевичното нишесте и добавяме нарязаните на дребно лимони без кората.
Получената смес изсипваме върху основата и връщаме във фурната за десетина минути, докато се стегне плодовият пълнеж.
През това време приготвяме ронливата смес, като в купа смесваме кокосовите стърготини, останалото брашно, кафявата захар, 50 г студено масло и настърганата кора от лимоните. Разбърква се хубаво с пръсти, докато сместа стане зърнеста.
Изваждаме десерта от фурната и поръсваме с ронливата смес. Връщаме го в горната част на фурната за още 10-15 минути на 180 °C.
Крамбълът се пече, докато хване хрупкава кафеникава коричка.
Лимоновия крамбъл се поднася топъл и може да се сервира с сладолед, яйчен крем или сметана.