Начин на приготвяне
За да започнете да приготвяте сладкиша с касис, почистете плода от дръжките и го сложете в купа. Напълнете купата с вода и измийте касиса в две-три води. Прецедете касиса през решетка и го поставете в купа отстрани.
Сложете маслото в малка купа и затоплете на котлона на слаба температура, за да се разтопи. Когато маслото се разтопи, свалете от котлона и оставете настрана.
Преди да приготвите сладкиша с плодове, пуснете фурната да се загрее на 200 градуса.
Сложете разтопеното масло в дълбока купа и добавете захарта и ваниловата захар. Вземете миксер, след което разбъркайте маслото със захарта, докато получите смес като сняг. След това разбийте яйцето, добавете го към снега и продължете да разбивате, а след няколко секунди и второто яйце и продължете да разбивате.
След яйцата сипете млякото, разбъркайте, добавете чаена лъжичка лимонов сок и разбъркайте отново. Започнете с добавянето на сухите съставки - добавете брашното и бакпулвера. Бъркайте до хомогенност на кексовата смес.
Вземете дълбока правоъгълна тава, намажете я с масло или олио. Изсипете малко от сместа в правоъгълната тавичка, поръсете я отново с малко касис, след това сипете малко смес и поръсете отново с малко касис и така докато свършат сместа и касиса.
Преди да поставите тавата във фурната, намалете температурата до 150 градуса.
Поставете тавата във фурната и печете до шестдесет минути. От четиридесетата минута надупчете с клечка за зъби и проверете кога е готово, защото ако фурната е по-силна може да се изпече преди единия час. Когато сладкишът се изпече, го оставете настрана да се охлади.
Като изстине, сложете сладката сметана в купа за разбиване. Добавете извара, след което продължете да разбивате и добавете сладкарска боя. Намажете сладкиша с тази смес.
Ако искате сладкишът с извара да издържи няколко дни, винаги разбивайте добре покритието.
Може да добавите и разтопен бял шоколад върху сладкиша като добавка, а когато се стегне, намажете го със смес от извара и сладка сметана.
Неустоим сладкиш с извара и касис!