Начин на приготвяне
Бобът се слага в тенджера и се сварява добре, като когато е почти сварен, се сменява водата.
Когато е готов, се отдръпва от огъня. Сипваме в тава олио, след това слагаме почистения, измития и нарязания лук, моркова и чушката.
Запържваме и след това слагаме нарязания или настърган на ренде домат (или доматено салце).
Като се позапържи и доматът, слагаме картофите, които са нарязани на кубчета.
Разбъркваме постоянно малко с картофите и добавяме боба, в който трябва да има останала вода при сваряването.
Добавяме боба с водата.
Слагаме подправките: червения пипер, черен пипер, чубрица и джоджен. Оставяме да поври на котлона, като от време на време се разбърква.
След това добавяме сол и слагаме във фурната, да се досготви.
Печеният боб е готов, когато картофите омекнат.
По желание се оставя сос.
При необходимост се добавя вода към боба с картофи на фурна.