Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Торти и глазури»Сметанова торта с марципан

Сметанова торта с марципан

LenkaLenka
Мастър Шеф
5451432k
Sandra Palikarov
Преведена от
Sandra Palikarov
Сметанова торта с марципан3 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
110 мин.
Порции
10
"Идеална е за важни дати като рождени дни и годишнини, защото е любима както на възрастни, така и на деца."

Необходими Продукти

  • За блатовете
  • яйца - 4 бр.
  • захар - 100 г
  • ванилова захар - 1 бр. бурбонска
  • брашно - 100 г
  • желатин - 75 г
  • бакпулвер - 1 ч.л.
  • коняк - 50 мл
  • Част I
  • сладкарска сметана - 500 мл
  • шоколад - 100 г млечен
  • нуга крем - 150 г
  • черен шоколад - 50 г (70% какао)
  • Част II
  • сладкарска сметана - 150 мл
  • бял шоколад - 100 г
  • шамфъстък - 50 г, смлян
  • шамфъстък - 25 г, нарязани
  • Част III
  • марципан - 150 г
  • пудра захар - 50 г
  • черен шоколад - 50 г (70% какао)
  • За пълнеж
  • сладкарска сметана - 200 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Една необикновена сметанова торта, която ще помните дълго!

Разбийте яйцата и отделете белтъците и жълтъците, след което ги сложете в отделни купи. Добавете захарта и ваниловата захар в купата с белтъците.

Вземете миксер и разбъркайте белтъците със захарта до твърди връхчета, след което продължете да разбивате, като добавяте жълтъците един по един на интервали от около тридесет секунди.

Вземете сито и закрепете друга купа, след което пресейте брашното в нея със сито. Леко добавете брашното към яйчената смес и продължете да разбивате с миксер, а когато сте готови с брашното, добавете бакпулвера и желатина. Когато приключите със сухите съставки, добавете коняка и разбъркайте.

Загрейте фурната, сложете сместа в тава и печете тридесет минути на 180 градуса. Извадете блата от фурната и след това от тавата за печене. Покрийте с кърпа и изчакайте да изстине. Когато блатът за торта изстине, я разделете на три части.

Когато сме подготвили блатовете, приготвяме плънката за тортата.

Сложете тенджерата на котлона, след което добавете сладката сметана. Когато сладката сметана се загрее, добавете нарязания шоколад, след това добавете нуга крема.

Бъркайте непрекъснато в тенджерата, докато сместа стане хомогенна. Свалете тенджерата от котлона, изсипете сместа в купа и изчакайте да изстине. Когато изстине, вземете блендер и разбийте, докато стане твърда бита сметана. Настържете черния шоколад, добавете го към плънката и разбъркайте с шпатула.

Правим следващия пълнеж по следния начин. Сложете сладката сметана в тенджерата, за да се затопли, след което добавете нарязания бял шоколад. Разбъркайте до хомогенност. Изсипете сместа в купа и изчакайте да изстине. Вземете миксер и разбийте твърдата бита сметана, след това добавете шамфъстъка и разбъркайте всичко с шпатула.

Върху първия блат сложете пълнеж с шамфъстък и намажете равномерно. Добавете още един блат и намажете с пълнежа от нуга. Отгоре сложете третия блат.

В купа сложете марципана, пудрата захар и разтопения шоколад, разбъркайте всичко и намажете третия блат.

Разбийте сладката сметана и намажете цялата домашна торта на много тънко. Поставете в хладилника да престои една нощ и Сметанова торта с марципан.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: