Начин на приготвяне
Фурна - 180 градуса; Дълбока кейкова форма ребрована много добре намаслена.
Леко счуканите ядки се запичат на сух тиган. Охлаждат се. Бадемовата паста се разбива в блендер до трохи.
Поставя се в купата на миксера или ръчен такъв и се добавят яйцата едно по едно, следват шоколадовите капки, млякото, какаото се разбърква с бялата захар и се добавя през цедка и кафявата захар на порции, брашното с бакпулвера и ядките.
Накрая се прибавя и разтопено на стайна температура масло. Разбива се на умерена скорост, само докато се приеме от сместа. Изсипва се във формата и се пече на 180 градуса за около 45 до 50 минути или до суха клечка. Оставя се във формата за около 15 минути и се обръща върху решетка. Охлажда се напълно.
Шоколадова заливка:
Сметаната, маслото и какаото се сгорещяват до точка на кипене. Заливат се шоколадовите парчета, оставя се за 1 минута и след това се разбърква до гладък и лъскав крем. Охлажда се на стайна температура.
Трябва да се сгъсти, за да може да се постави с пош и да се шприцоват на ленти отгоре върху тортата. Охлажда се на стайна температура. Разрязва се на тортени парчета леко по диагонал.
Шоколадовата торта с марципан и шоколадова заливка е много вкусна.
Източник: Bruno Albouze
Забележка: Бадемовата паста, това е бадемов марципан, който е мек и силно еластичен преди да се ползва. За по-голямо удобство го нарязах с ножица на малки парчета и смлях в блендер до трохи. Бадемова паста/марципан не е проблем да се намери в магазинната мрежа, продава се на калъпчета по 200 г.
Този сладкиш е между торта и кейк, не мога точно да го определя, но по-скоро е шоколадова торта. Разкошен вкус на марципан, много шоколад и хрупкави ядки. Много лесен за изпълнение. Единственото, което може да се замини при липса, е шамфъстъкът, със запечени орехови ядки.