Начин на приготвяне
Бадемов марципан:
Бадемите се поставят във вряща вода за 5-10 мин, отцеждат се и се охлаждат. Взима бадем, притиска се с пръсти от едната страна и люспата ще се отстрани лесно. Оставят се настрана за около 2 до 24 часа, за да са напълно сухи.
Сухите бадеми се поставят в блендер /кухненски робот/ и фино се смилат. Добавя се пресятата захар и настърганата на ситно портокалова кора. Отново се завъртат на няколко оборота. По време на смилането с шпатула се отстраняват по стените на блендера полепналите бадеми, също така, за да не останат отгоре по-едно смлените частици.
Изважда се и се замесва като тесто, ако е много суха сместа, за спойка се добавя портокалов сок, розова вода или вода, но на капки. Трябва да стане мека и еластична смес. Оформя се плочка, завива се в свежо фолио много прилепнало и се оставя на сухо и проветриво място. От тези количества ще се получи около 400 г марципан.
В рецептата е посочено и 1 яйце, но тъй като аз го приготвям за дълъг период от време, не добавям, то е по избор.
Бонбони:
Бадемите за бонбоните се поставят също във вряща вода за 5 до 10 мин, изцеждат се и се охлаждат. След това се отстранява люспата им, както при рецептата за направа на бадемов марципан. Подсушават се.
Фурмите се разрязват внимателно, изважда се костилката и на нейно място се поставя цяла обелена бадемова ядка.
Топче от бадемов марципан се разстила между пръстите и с него се обвива фурмата. Затваря се от всички страни.
Така приготвените бонбони се оставят в хладилник, да се охладят, докато се подготви шоколадът.
Шоколадът се разтопява на водна баня. Охлажда се до стайна температура.
Всеки бонбон се потопява в шоколад, отцежда се и се поставя върху хартия, да засъхне.
Бонбоните се оставят на хладно място.
За декорация се разтопява бял шоколад, поставя се във фина фунийка от хартия, за да се шприцоват леки диагонални линии.
Бадемовите бонбони с марципан и фурми са много вкусни!
Коментари