Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладки и Бисквити»Фунийки»Ретро рецепта: Фунийки на баба

Ретро рецепта: Фунийки на баба

Габриела ЦулинГабриела Цулин
Чирак
5336168105
Ретро рецепта: Фунийки на баба
Снимка: Габриела Цулин
1 / 3
14/01/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
50 мин.
"Никъде няма да намерите по-вкусни фунийки от бабините"

Необходими Продукти

  • за фунийките
  • яйца - 3 бр.
  • кисело мляко - 200 г
  • бяло брашно - 600 г
  • краве масло - 100 г разтопено
  • захар от фурми - 100 г
  • сода бикарбонат - 5 г
  • за крема
  • прясно мляко - 500 мл
  • паста от фурми - 400 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресейте брашното в дълбока купа и направете кладенче в средата.

След това сложете содата в киселото мляко и разбъркайте, докато шупне.

Изсипете киселото мляко в кладенчето при содата. Добавете яйцата, захарта от фурми и маслото. Замесете меко тесто.

Разточете го на тънък лист, а след това и на ленти с еднаква широчина.

Всяка лента, увийте около метална фунийка като гледате да застъпвате крайчетата.

След това подредете фунийките в голяма тава, която сте покрили с хартия за печене.

Печете на средно ниво в загрята на 180 градуса фурна.

Печенето на вкусните сладки отнема около 15 - 20 минути.

След изпичане извадете тавата от фурната и оставете фунийките да изстинат.

Отстранете внимателно металната част от тестената.

Пригответе крема като сложите прясното мляко в малка касерола на котлона да заври. Добавете пастата от фурми при непрекъснато бъркане. Млякото ще започне да се сгъстява. След като се сгъсти достатъчно, дръпнете от котлона и оставете да се охлади.

След като се охлади достатъчно, за да можете да работите с него го прехвърлете в сладкарски пош и напълнете фунийките с крем.

Можете да потопите в смлени орехи по желание.

Съхранявайте в хладилник.

Приятен апетит с тази ретро рецепта: фунийки на баба!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: