Начин на приготвяне
Обезкостете цялото пиле като с остър нож премахнете гръдния му кош. Измийте, подсушете и поръсете с черен пипер и сол на вкус, отвън и отвътре. Оставете настрани, докато си приготвите пълнежа.
В нагрятото олио запържете до омекване нарязаните лук, праз и настъргания морков, посолете с щипка сол. Прибавете много добре измития под течаща вода и прецеден ориз, запържете за кратко.
Прибавете доматеното пюре, червения пипер и стрития на прах сух джоджен, разбъркайте и налейте 1 ч.ч. топла вода. Варете, докато оризът набъбне и поеме всичката вода.
Оставете получената смес да се охлади и прибавете предварително овкусената кайма за кюфтета, разбъркайте до еднородна смес. Напълнете вътрешността на пилето с плънката и зашийте със здрав конец, за да не се разтвори и загуби формата си.
В тава с капак нарежете киселото зеле, поръсете с червения пипер и олиото, разбъркайте и поставете оформеното за печене пиле в средата на тавата.
Намажете пълненото пиле с олио и затворете капака на тавата. Поставете тавата в предварително нагрята на 200 градуса фурна и печете пилето за час и половина, до готовност на месото.
Премахнете капака и допичате за още 20 минути до златисто кафяв загар на пилето. Невероятно вкусно пълнено пиле с кайма и ориз с кисело зеле.
Ако не разполагате с тава с капак, заменете капака с алуминиево фолио.