Начин на приготвяне
Лимецовото брашно се пресява два пъти в подходяща купа, в която ще се меси.
Прибавя се канелата и се разбърква много добре.
Яйцата се разбъркват на пяна.
Кафявата захар се разбърква с ванилията.
Яйцата се разбъркват със захарта с миксер на висока степен, като захарта се прибавя постепенно при продължително бъркане.
Содата се разбърква с меда.
В брашното се прави кладенче, в което се прибавят яйцата със захарта, медът и олиото.
Замесва се медено тесто, което трябва да се меси, докато се получи меко и подходящо за точене.
Тестото се оставя за 30 мин. в хладилник.
След като се извади от хладилника, се разделя на три части.
Всяка част се разточва на кора с дебелина 1 см. върху силиконова подложка или незалепваща повърхност.
Изрязват се различни форми с печати за релефно оформяне и се слагат в тава върху хартия за печене.
Готовите меденки се пекат в предварително загрята фурна 8 мин. на 180 градуса на долна решетка.
След като се изпекат, коледните сладки се оставят да изстинат и се съхраняват в буркан, за да останат меки.
Лимецовите коледни меденки с кафява захар са чудесна почерпка за гости!