Gotvach.bg»Рецепти»Супи»Чорби и супи»Шкембе чорба»Телешка шкембе чорба по стара рецепта

Телешка шкембе чорба по стара рецепта

Телешка шкембе чорба по стара рецепта
Снимка: Христо Славейков
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
105 мин.
Общо
120 мин.
Порции
6
"Натурално вкусна е тази телешка шкембе чорба!"

Необходими Продукти

  • телешко шкембе - 800 г почистено
  • чесън - 100 г (5 скилидки)
  • оцет - 50 г (Винен или ябълков)
  • сол - 15 г
  • чер пипер - 1 чаена лъжичка
  • лой - 50 г /масло/
  • червен пипер - 2 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистеното и измито телешко шкембе се поставя в разлата тенджера и се залива със студена вода.

Капакът се замазва плътно с тесто и тенджерата се поставя на готварската печка. Така се е правило преди 70 години!

Разбира се в днешни времена ще използваме тенджера под налягане!

Слагаме шкембето и допълваме студена вода до 1/2 от обема на тенджерата под налягане.

Варим шкембето около 1 час и 30 минути /когато е телешко, но ако е говеждо - варете 2 часа/. Готовото добре задушено шкембе трябва да е омекнало и останало с малко вода.

Изважда се от тенджерата и се накълцва на дребно.

Накълцаното шкембе преместваме в нормална тенджера, изсипваме вътре водата от варенето и доливаме топла вода. Посолява се леко.

След като поври десетина минути, към бульона се добавя сгорещената с червен пипер лой / т.е. запърженото с червен пипер масло/.

Внимавайте да не прегорите запръжката с червения пипер, бъркайте непрекъснато не повече от 10 секунди и после веднага добавете с черпак от бульона, за да я угасите! Чак тогава изсипете запръжката в шкембето.

Разбъркваме шкембето и го оставяме да поври още 5-10 минути, пробваме на вкус и ако е нужно, добавяме сол, след което го сваляме от котлона.

При поднасяне в шкембе чорба се поставя от счукания и полят с оцет чесън и черния пипер, които предварително сме смесили в подходяща купа. Някои хора предпочитат да поръсят и лют едро-смлян червен пипер!

Натурално вкусна е тази телешка шкембе чорба!

Приятен апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.7
52
41
30
20
10
Дай твоята оценка: