Начин на приготвяне
Почистеното и измито телешко шкембе се поставя в разлата тенджера и се залива със студена вода.
Капакът се замазва плътно с тесто и тенджерата се поставя на готварската печка. Така се е правило преди 70 години!
Разбира се в днешни времена ще използваме тенджера под налягане!
Слагаме шкембето и допълваме студена вода до 1/2 от обема на тенджерата под налягане.
Варим шкембето около 1 час и 30 минути /когато е телешко, но ако е говеждо - варете 2 часа/. Готовото добре задушено шкембе трябва да е омекнало и останало с малко вода.
Изважда се от тенджерата и се накълцва на дребно.
Накълцаното шкембе преместваме в нормална тенджера, изсипваме вътре водата от варенето и доливаме топла вода. Посолява се леко.
След като поври десетина минути, към бульона се добавя сгорещената с червен пипер лой / т.е. запърженото с червен пипер масло/.
Внимавайте да не прегорите запръжката с червения пипер, бъркайте непрекъснато не повече от 10 секунди и после веднага добавете с черпак от бульона, за да я угасите! Чак тогава изсипете запръжката в шкембето.
Разбъркваме шкембето и го оставяме да поври още 5-10 минути, пробваме на вкус и ако е нужно, добавяме сол, след което го сваляме от котлона.
При поднасяне в шкембе чорба се поставя от счукания и полят с оцет чесън и черния пипер, които предварително сме смесили в подходяща купа. Някои хора предпочитат да поръсят и лют едро-смлян червен пипер!
Натурално вкусна е тази телешка шкембе чорба!
Приятен апетит!