Gotvach.bg»Рецепти»Супи»Чорби и супи»Рибена чорба»Рибена чорба по стара несебърска рецепта

Рибена чорба по стара несебърска рецепта

Рибена чорба по стара несебърска рецепта1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
75 мин.
Порции
10

Необходими Продукти

  • барбун - 100 г
  • зарган - 100 г
  • сафрид - 100 г
  • меджид - 100 г
  • цаца - 100 г
  • калкан - 1 кг
  • моркови - 50 г
  • домати - 200 г
  • лук - 120 г, кромид
  • целина - 80 г
  • магданоз - 2 - 3 бр. корени
  • масло - 50 г, краве
  • олио - 150 г
  • дафинов лист - на вкус
  • червен пипер - на вкус
  • сол - на вкус
  • За застройката
  • яйца - 2 - 5 бр.
  • кисело мляко - 300 г
  • оцет - на вкус или лимон
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За чорбата подгответе най-малко 5 вида риба - барбун, който внася аромат на море в бульона, зарган, който дава лека мазнина, сафрид, меджид и цаца, които увеличават рибния сок в чорбата и калкан, който предоставя своето нежно месо.

В 1. 5 л вода сипете изчистените и добре измити риби, добавете морковите, доматите, лука, целината, магданозените корени и дафиновите листа, залейте ги с 1. 5 л вода и когато кипне, посолете и варете чорбата около 20-тина мин.

Извадете рибите от съда, почистете ги от костите, а бульона прецедете и го върнете обратно в съда заедно с рибата, като прибавите маслото, олиото и червения пипер.

Готовата рибена чорба застройте с яйцата, киселото мляко и оцета и я поднесете студена.

Ако сте на морския бряг, пригответе чорбата на тринога в котле, като бъркате с дървена лъжица, по по-примитивен начин: зеленчуците, нарязани ситно, остават в чорбата, костите не се чистят и бульонът не се прецежда.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: