Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Пуешко месо»Печена пуйка»Печена пуйка с бяло вино и картофи

Печена пуйка с бяло вино и картофи

EvgeniaEvgenia
Мастър Шеф
1972k1k6
Печена пуйка с бяло вино и картофи
Снимка: Evgenia
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
180 мин.
Общо
210 мин.
Порции
4
"Печена пуйка с картофи - деликатес за специален повод с близки хора"

Необходими Продукти

  • пуйка - 2 кг, половин
  • картофи - 5 бр., средно големи
  • бяло вино - 1 ч.ч.
  • краве масло - 100 г
  • бял пипер
  • пушен червен пипер
  • пилешки бульон - 200 мл
  • лук - 2 глави кормид
  • сол
  • царевично нишесте - 1 с.л.
  • чубрица - или розмарин по желание
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистваме и измиваме пуйката и я осоляваме.

Смесваме омекналото на стайна температура краве масло с подправките и го поставяме под кожата на пуйката (като за целта правим джобчета под кожата с ножа и поставяме маслото под кожата на цялата пуйка).

Почистваме и нарязваме на колелца лука и картофите. Поставяме пуйката и зеленчуците в плик за печене. Поръсваме пуйката с червен пипер отгоре.

Заливаме с бялото вино и пилешкия бульон. Печем в предварително загрята фурна на 180 °C за 1 час и 2 часа на 150 °C до готовност.

Останалата марината след печенето на пуйката поставяме в тиган (като, първо, я прецеждаме през цедка) и правим сос, като добавяме царевичното нишесте и бъркаме до сгъстяване.

Поднасяме печена пуйка с бяло вино и картофи в подходящ съд заедно със зеленчуците.

Да Ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: