Начин на приготвяне
В купа пресейте брашното и оформете кладенче. В него прибавете солта, газираната вода на стайна температура, олиото и оцета, разбъркайте и замесете меко и еластично тесто.
Разделете тестото на четири равни части и оформете на топки, потопете ги в съд с олио и ги оваляйте в него.
Покрийте съда с капак или стреч фолио, оставете така за не по-малко от 30 минути, да почине тестото. През това време си пригответе плънката, като смесите и разбъркате яйцето със сиренето и киселото мляко.
Вземете една добре оваляна в олио топка и започнете да я разтягате от всички страни, докато размерът и стане колкото дъното на една тава.
Поставете кората върху леко намаслен с олио плот и започнете да разтегляте кората на възможно най-тънък и дори прозрачен лист.
Намажете листа с олио с помощта на четка, поръсете с ¼ от плънката и навийте на много рехаво руло.
Поставете рулото в средата на тава, намазана с олио и навийте на охлюв.
Така процедирате със всичките 4 топки, като ги навивате последователно. Намажете оформената точена баница отгоре със смесени 2 с.л. олио и 2 с.л. кисело мляко.
Поставете тавата в предварително нагрята на 200 °C фурна първите 20 минути.
След което намалете градусите на 180 и допичате до златисто кафяв загар и готовност за още около 15 минути.
Изпечената витата баница, извадете от фурната и поръсете със студена вода, покрийте с чиста и плътна кърпа да се задуши, за около 10 минути.
Мека, пръхкава и вкусна дърпана вита баница с газирана вода, насладете и се!