Gotvach.bg»Рецепти»Закуски и печива»Кифлички»Много пухкави кифлички с кисело мляко

Много пухкави кифлички с кисело мляко

VanjicaVanjica
Чирак
141207
Sandra Palikarov
Преведена от
Sandra Palikarov
Много пухкави кифлички с кисело мляко
Снимка: Vanjica
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
70 мин.
Порции
6
"Ядеш и не броиш - това са тези кифлички от домашно приготвено маслено тесто"

Необходими Продукти

  • мая - 1 бр.
  • мляко - 100 мл
  • захар - 1 с.л.
  • яйца - 2 цели
  • сол - 1, 5 с.л.
  • кисело мляко - 200 мл
  • финно брашно - 700 г
  • пълнеж
  • маргарин - 250 г
  • сол - 1, 5 г
  • За покритие
  • яйца - 1 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтворете маята и лъжицата захар в хладкото мляко, разбъркайте добре и оставете да втаса.

В голяма пластмасова купа разбийте яйцата, добавете сол и разбъркайте с кухненски робот.

След това добавете киселото мляко. Когато маята втаса, изсипете я в купа и разбъркайте всичко добре. Започнете постепенно да добавяте брашното, като бъркате с кухненски робот.

Когато добавите всичко, замесете тесто с ръце върху набрашнена повърхност.

Разделете тестото на 8 равни части и от тях оформете топчета.

След това вземете омекналия маргарин и го разбийте с миксер за пяна с малко сол. В друг съд с лъжица разделете маргарина на 7 части, защото ще разточите всяка топка от тесто с точилка и ще я намазвате с маргарин, само осмата не се намазва и за това маргаринът се разделя на 7 части.

И така, вземете първата топка тесто, разточете я с точилка, така че да получите кръг с големината на по-голяма палачинка, да речем около 28 см в диаметър и около 3 мм дебелина. Намажете го с маргарин, след това разточете втората топка тесто до същия размер и покрийте първия кръг тесто, намажете отново с маргарин и така повтаряйте процеса, докато разточите последната топка тесто.

Оставете така подреденото тесто, намазано между слоевете с маргарин, за половин час.

След това разтопете всичко с точилка до дебелина около 3-4 мм и нарежете тестото на по-дълги триъгълници, увийте ги и оформете кифлички.

Подредете кифличките в леко намаслена тава (ще са ви необходими две), намажете ги с яйце и поръсете със сусам и ленено семе. Може и с кимион, както предпочитате.

Печете кифличките в предварително загрята фурна на 250 °C до златисто кафяво 20-30 минути.

По-късно може да намалите фурната на 200 °C и да печете още малко много пухкави кифлички с кисело мляко, всичко зависи от вашата фурна.

Приятно !

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: