Начин на приготвяне
За тестото за кифличките: В малко мляко разтворете маята, прибавете захар, разбъркайте и оставете да престои 5 минути.
В дълбока купа сипете яйцата и ги разбийте с метална бъркалка. Прибавете олиото, киселото мляко, маята и разбъркайте. Прибавете малко брашно, сол, бакпулвера и отново разбъркайте. Постепенно прибавяйте брашното и замесете меко тесто.
Извадете тестото на набрашнен плот и го премесете за около 5 минути, след което го разделете на три части.
Вземете едната част и я разделете на 8 части, а всяка размесете и оформете в топче.
Вземайте по едно топче и с точилка го дооформяйте в кръг с големината на малка чиния, като преди това го намажете с малко олио. Намажете всяко кръгче с разтопен маргарин.
Разточете друго кръгче, намажете го с маргарин и го слепете за предишното. Така направете с всяко топче. След последното кръгче разточете в голям кръг.
Нарежете на триъгълници. Навийте всеки на руло и подредете в тава с хартия за печене на дъното. Покрийте с кърпа и оставете пухкавите кифлички да втасат за около 2 часа. След което загрейте фурната до 250 градуса.
Повторете стъпките с другите две топки тесто. Така ще получите 48 кифлички с мляко.
Разбийте яйцето с жилица, прибавете млякото и олиото и намажете всяка кифличка. Поръсете със сусам и печете на 200 гардуса за 20 минути.
Съвет: С една топка тесто стават 16 бр. кифлички с кисело мляко. Останалите две топки може да съхраните в найлонов плик във фризера и да използвате друг път. Може да ги напълните със сладко или сирене по ваше желание.
Да ви е сладко!