Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Баница с най-лесното домашно бутер тесто

Баница с най-лесното домашно бутер тесто

Мария СимоваМария Симова
Автор
2k20k4k21k24
Баница с най-лесното домашно бутер тесто
Снимка: Мария Симова
1 / 4
04/02/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
55 мин.
Порции
4
"Баница с домашно бутер тесто - всяка хапка е удоволствие"

Необходими Продукти

  • брашно - 2. 5 ч.ч.
  • сол - 1 ч.л.
  • суха мая - 2 г
  • вода - 1 ч.ч. топла
  • масло - 130 г за намазване на корите
  • сирене - 100 г настъргано на едро ренде
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа пресейте брашното, прибавете солта и разбъркайте. Разтворете маята в топлата вода и я добавете към брашното, замесете меко и еластично тесто.

Разделете тестото на 3 равни части и оформете топчета, покрийте ги със стреч фолио за 10 минути, за да почине тестото.

През това време разтопете маслото и оставете настрани.

Всяко топче разточвате на тънка кора, мажете с разтопеното масло навсякъде по нея и така редите трите кори една върху друга, намазани с масло.

Върху последната кора настържете сиренето равномерно и сгънете двата края към средата на корите. Намажете сгънатата част с масло и отново сгъвате корите на две.

Отново сгъвате на две и мажете с масло, трябва да сте получили тънка лента, която отново мажете с масло и навивате на руло с маслената страна навътре.

Поставете оформеното на руло бутертесто (като охлюв) върху плота и с помощта първоначално на ръцете, а после и с точилка, разтворете охлюва на кора с диаметър 28 см, и я поставете в намазано с масло тава със същия диаметър. Намажете така оформената баница с домашно бутер тесто с останалото масло.

Поставете тавата в предварително нагрята на 200 градуса фурна и печете за около 25-30 минути. Извадете тавата и поръсете баницата със студена вода и покрийте с кърпа за 10 минути, преди да сервирате.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: