Начин на приготвяне
В купа пресейте брашното, прибавете солта и разбъркайте. Разтворете маята в топлата вода и я добавете към брашното, замесете меко и еластично тесто.
Разделете тестото на 3 равни части и оформете топчета, покрийте ги със стреч фолио за 10 минути, за да почине тестото.
През това време разтопете маслото и оставете настрани.
Всяко топче разточвате на тънка кора, мажете с разтопеното масло навсякъде по нея и така редите трите кори една върху друга, намазани с масло.
Върху последната кора настържете сиренето равномерно и сгънете двата края към средата на корите. Намажете сгънатата част с масло и отново сгъвате корите на две.
Отново сгъвате на две и мажете с масло, трябва да сте получили тънка лента, която отново мажете с масло и навивате на руло с маслената страна навътре.
Поставете оформеното на руло бутертесто (като охлюв) върху плота и с помощта първоначално на ръцете, а после и с точилка, разтворете охлюва на кора с диаметър 28 см, и я поставете в намазано с масло тава със същия диаметър. Намажете така оформената баница с домашно бутер тесто с останалото масло.
Поставете тавата в предварително нагрята на 200 градуса фурна и печете за около 25-30 минути. Извадете тавата и поръсете баницата със студена вода и покрийте с кърпа за 10 минути, преди да сервирате.