Начин на приготвяне
За 1 част от тестото смесваме брашното със солта, постепенно добавяме водата и замесваме еластично тесто, което след това увиваме в стреч фолио и прибираме в хладилника.
За 2 част от бутер тестото слагаме двата пакета масло от по 250 гр. между два пласта хартия за печене и с точилката го разточваме на по-тънък пласт. В купа смесваме нарязаното на парченца масло с брашното и го разбъркваме на ниска скорост с миксер, докато се получи еднородна смес. Слагаме я между два пласта хартия за печене и я разточваме на пласт, дебел 1 см, след което я прибираме за 1 час в хладилника. После я изваждаме, отново я омесваме с миксера, разточваме в хартията и отново я прибираме в хладилника за 1 час.
Тестото разточваме с малко брашно на ПРАВОЪГЪЛНИК, в средата на който слагаме КВАДРАТА от маслената смес, като леко я разплескваме с ръка така, че в двата края да имаме две по-широки части тесто, а в другите два – по-тесни. Прегъваме двата широки края на тестото към средата така, че да покрият маслената смес. Разточваме с точилката на дебелина около 1. 5 см. Завъртаме на 90 градуса. Всеки път, когато разточим и сгънем, следващото сгъване е след завъртане на 90 градуса. Сгъваме на 3 пласта, т.е. прегъваме единия край на тестото до 1/3 от дължината, а другия – до сгъвката на първия, така, че да го покрие.
Отново разточваме с точилката. Отново завъртаме на 90 градуса. Сгъваме двата края към средата, а после едната половина – върху другата. Увиваме в стреч фолио и отново връщаме за 15 мин. в хладилника. Изваждаме, сгъваме пак на 3 пласта като по-горе, разточваме, пак сгъваме двата края към средата и после едната половина върху другата, отново за 1 час в хладилника и... готово. Вече имаме бутер тесто.
Когато разточваме тестото, вече за направата на някакви изделия, трябва да го правим само в една посока (напред-назад, но не настрани), за да не се нарушава структурата на слоевете. Когато режем бутер тестото, трябва да си служим с много остър нож. Така пластовете няма да се слепват и то ще може да се разлисти при изпичането. Когато слагаме плънка, не бива да мажем краищата на изделието с яйце, в противен случай то няма да се разлисти.
След като сложим плънката в тестото, трябва на няколко места да го набодем с вилица, така плънката ще се изпече добре и тестото ще бъде без мехури. Не мажем тавата с олио, в тестото има достатъчно масло. Ако все пак се опасявате да не залепне, постелете на дъното на тавата хартия за печене и леко я поръсете с брашно. Някои майстори препоръчват дори леко да намокрим тавата с вода, която при изпаряването си ще направи изделията по-въздушни. Преди печене трябва да нагреем фурната. По време на печенето не бива да я отваряме.
Правилното печене на бутер тестото е 5-10 минути на 220 градуса, след което фурната се превключва на 180 градуса и печем още 15-20 минути. Но времето за печене на изделия от бутер тесто е различно. Всичко зависи от размера на изделието. По-дребните се пекат по-кратко на по-висока температура, а по-големите – по-дълго на по-ниска температура, но при всички случаи в рамките на посочената плюс/минус 20 градуса.