Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Бурания с кисело зеле

Бурания с кисело зеле

В кухнята с БениВ кухнята с Бени
Мастър Шеф
4066286638
Бурания с кисело зеле
Снимка: В кухнята с Бени
1 / 2
04/02/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
90 мин.
Общо
110 мин.
Порции
4
"Ястие с кисело зеле, за което всички ще мечтаят"

Необходими Продукти

  • лук - 1 голяма глава (нарязана на дребно)
  • моркови - 1 голям (настърган на едро)
  • кисело зеле - 1 кг (нарязано на дребно)
  • ориз - 200 г (1 ч.ч., която е с вместимост от 250 мл)
  • сухи чушки - 1 бр. (накъсана на парченца)
  • кимион - 1 ч.л.
  • червен пипер - 2 ч.л.
  • черен пипер - 1 щипка
  • дафинови листа - 2 малки
  • олио
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В тенджера загрях олио, което да покрие дъното й. Киселото зеле има нужда от повече мазнина при готвенето си.

Сложих лука и моркова, посолих и готвих, докато омекнаха, а морковът си пусна красивия цвят.

Тогава добавих киселото зеле, кимиона, накъсаната суха чушка, червения и черния пипер и готвих около 10 минути, или докато се запържи и замириса на вкусно.

Прибавих измития и отцеден ориз, посолих и разбърках, като готвих още не повече от 4-5 минути. Прецених и добавих и още малко олио.

Прехвърлих всичко в голяма тава (диаметър 33 см., височина 8 см) и залях с 5 ч.ч. гореща вода - около 1250 мл.

Посолих още малко, тъй като зелето не бе много солено, добавих дафиновия лист, разбърках леко и сложих ястието да се пече в загрята на 180 градуса фурна. След около 50 минути бе видимо запечено и с изпарена течност от тавата, което показа, че е готово.

Сервирах буранията топла, поръсена със ситно нарязан магданоз за нотка свежест.

Добър апетит!

Буранията с кисело зеле е много сочна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка: