Начин на приготвяне
В тенджера загрях олио, което да покрие дъното й. Киселото зеле има нужда от повече мазнина при готвенето си.
Сложих лука и моркова, посолих и готвих, докато омекнаха, а морковът си пусна красивия цвят.
Тогава добавих киселото зеле, кимиона, накъсаната суха чушка, червения и черния пипер и готвих около 10 минути, или докато се запържи и замириса на вкусно.
Прибавих измития и отцеден ориз, посолих и разбърках, като готвих още не повече от 4-5 минути. Прецених и добавих и още малко олио.
Прехвърлих всичко в голяма тава (диаметър 33 см., височина 8 см) и залях с 5 ч.ч. гореща вода - около 1250 мл.
Посолих още малко, тъй като зелето не бе много солено, добавих дафиновия лист, разбърках леко и сложих ястието да се пече в загрята на 180 градуса фурна. След около 50 минути бе видимо запечено и с изпарена течност от тавата, което показа, че е готово.
Сервирах буранията топла, поръсена със ситно нарязан магданоз за нотка свежест.
Добър апетит!
Буранията с кисело зеле е много сочна.