Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладки и бисквити»Ботушките на Дядо Коледа

Ботушките на Дядо Коледа

IvankaIvanka
Новак
252422
Ботушките на Дядо Коледа1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
15 мин.
Общо
55 мин.
Порции
15
"И ботушки, и шапка, и елхички - каквото приготвите и декорирате, с това ще зарадвате близките си, ние отговаряме само за добрите рецепти"

Необходими Продукти

  • брашно - 750 г
  • мед - 300 мл (течен)
  • захар - 200 г
  • масло - 200 г краве
  • сода - 2 ч.л. бикарбонат
  • канела - 1 ч.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • какао - 1 с.л.
  • яйца - 1 бр.
  • прясно мляко - 3 - 4 с.л.
  • За украса
  • пудра захар - 500 г
  • яйца - 2 бр. (белтъци)
  • захарни пръчици - на вкус
  • сладкарска боя - по желание
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Слагаме на слаб котлон меда, захарта и маслото до разтваряне на захарта.

Омесваме твърдо тесто, като към изстиналата смес прибавяме брашното със содата, канелата, солта, какаото, прясното мляко с разбитото яйце в него.

Полученото тесто завиваме във фолио и слагаме в хладилник за 8 часа.

Вземаме картон за рисуване, от който си изрязваме два шаблона на ботуши с височина 20 см и 10 см.

Разточваме тестото върху фолиото, налагаме шаблоните върху него и изрязваме по тях. От количеството тесто можем да си изрежем 5 големи и 10 малки ботушчета.

Ако ще закачаме Коледните ботуши на елхата трябва с дървено шишче да им пробием дупка.

В предварително загрята умерена фурна печем сладките за 15 минути в намаслена тава.

Разбиваме белтъците с пудрата захар и по желание разпределяме сместа в купички и я оцветяваме с готварски боички.

С получената глазура украсяваме ботушките на Дядо Коледа и ги поръсваме със захарни пръчици.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: