Начин на приготвяне
Слагаме на слаб котлон меда, захарта и маслото до разтваряне на захарта.
Омесваме твърдо тесто, като към изстиналата смес прибавяме брашното със содата, канелата, солта, какаото, прясното мляко с разбитото яйце в него.
Полученото тесто завиваме във фолио и слагаме в хладилник за 8 часа.
Вземаме картон за рисуване, от който си изрязваме два шаблона на ботуши с височина 20 см и 10 см.
Разточваме тестото върху фолиото, налагаме шаблоните върху него и изрязваме по тях. От количеството тесто можем да си изрежем 5 големи и 10 малки ботушчета.
Ако ще закачаме Коледните ботуши на елхата трябва с дървено шишче да им пробием дупка.
В предварително загрята умерена фурна печем сладките за 15 минути в намаслена тава.
Разбиваме белтъците с пудрата захар и по желание разпределяме сместа в купички и я оцветяваме с готварски боички.
С получената глазура украсяваме ботушките на Дядо Коледа и ги поръсваме със захарни пръчици.