Начин на приготвяне
Смесете гриса и захарта заедно.
Сложете содата в киселото мляко. Когато шупне, я добавете към сухите съставки. Добавете водата и разбъркайте.
Получената смес се изсипва в намазнена тавичка. Отгоре се слагат ореховите ядки.
Хубаво е да ги подредите през определено разстояние, така че когато сладкишът с грис се реже, в средата на парчето да има орехова ядка.
Изпечете сладкиша в топла фурна на 200 °C за около 25 минути.
През това време приготвяте сиропа. Сложете захарта, водата и канелата в тенджера. Когато започне да ври, намалете котлона. Сложете сока от лимон и резена лимон.
Варете 10 минути или до получаване на гъст сироп. Изпеченият сладкиш се реже на парчета.
Залива се с топлия сироп и уникалният сиропиран сладкиш се оставя да си почива.
Охладете добре готовия арабски сиропиран сладкиш Харисе.
Не е българско, но си струва да се опита!
Източник: Галя Иванова - Българските ястия и рецепти
Коментари