Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Сиропирани сладкиши»Арабски сиропиран сладкиш Харисе

Арабски сиропиран сладкиш Харисе

Арабски сиропиран сладкиш Харисе
Снимка: Кулинарна мрежа
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
65 мин.
Порции
12
"На 100% си струва да се опита този сиропиран сладкиш"

Необходими Продукти

  • грис - 400 г
  • захар - 200 г
  • вода - 150 мл
  • кисело мляко - 400 г
  • сода бикарбонат - 1 ч.л.
  • орехи
  • за сиропа
  • захар - 400 г
  • вода - 200 мл
  • канела - пръчка
  • лимонов сок - 2 с.л.
  • лимони - резен
  • канела - за декориране
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Смесете гриса и захарта заедно.

Сложете содата в киселото мляко. Когато шупне, я добавете към сухите съставки. Добавете водата и разбъркайте.

Получената смес се изсипва в намазнена тавичка. Отгоре се слагат ореховите ядки.

Хубаво е да ги подредите през определено разстояние, така че когато сладкишът с грис се реже, в средата на парчето да има орехова ядка.

Изпечете сладкиша в топла фурна на 200 °C за около 25 минути.

През това време приготвяте сиропа. Сложете захарта, водата и канелата в тенджера. Когато започне да ври, намалете котлона. Сложете сока от лимон и резена лимон.

Варете 10 минути или до получаване на гъст сироп. Изпеченият сладкиш се реже на парчета.

Залива се с топлия сироп и уникалният сиропиран сладкиш се оставя да си почива.

Охладете добре готовия арабски сиропиран сладкиш Харисе.

Не е българско, но си струва да се опита!

Източник: Галя Иванова - Българските ястия и рецепти

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Моника Симеонова
Моника Симеонова
стана супер!
15.06.2022 17:58
Admin
Admin
Заслужава си да се опита
09.02.2022 12:50