Начин на приготвяне
Разбиваме мекото масло със захарта до пухкавост.
Отделяме жълтъците от белтъците, жълтъците разбиваме с меда и заквасената сметана.
Добавяме жълтъците към маслената смес, пресяваме брашното с бакпулвера и какаото, добавяме към жълтъците заедно с подправките.
Белтъците разбиваме със солта и добавяме към останалите продукти, омесваме добре.
Тавичката, която ще използваме, е с диаметър 24 см - покриваме я с хартия за печене, сипваме получената смес, изравняваме.
Печем в предварително загрята фурна на 170°C за 50-55 минути, проверяваме с дървено шишче.
Изваждаме тавата и оставяме да се охлади. След това обръщаме тавата, премахваме хартията внимателно.
Срязваме блата на две равни части, намазваме със сладко единия блат и слагаме другия върху него.
Покриваме шоко тортата с прозрачно фолио и оставяме на хладно за 8 часа.
Начупваме на ситно черния шоколад, заграваме сметаната, но внимаваме да не кипне, към нея добавяме начупения черен шоколад.
Изваждаме тортата със сладко от хладилника и заливаме с глазурата.
Разтопяваме белия шоколад и с помощта на четка или лъжица си правим шарка.
Поръсваме със захарни пръчици или други формички.
Оставяме шоколадовата торта със сладко в хладилника да стегне за 1 час.