Начин на приготвяне
В купа смесете сухите съставки (брашно, какао, двата вида захар, бакпулвера и солта). Разбъркайте добре. В друга купа разбийте яйцата. Добавете олиото и айрана.
Прибавете течните съставки при сухите и хубаво разбъркайте. След това прибавете горещото кафе, пак разбъркайте и разделете сместа на 4 части.
Изсипете една част във форма (20-22 см), застлана с хартия. Печете на 180 градуса около 15 минути (проверявайте - блатът трябва да остане сочен, а не препечен). По същия начин изпечете и останалите блатове. Оставете да се охладят.
В тенджерка загрейте сметана. Към нея добавете шоколада и бъркайте, докато се разтопи. Оставете шоколада да се охлади и го сложете в хладилника за 1-2 часа. След това го извадете и разбийте на пухкав крем. В чиния сложете един блат.
Намажете с крем и покрийте с втори блат. Пак намажете с крем, блат, крем и завършете с блат.
За украсата разбийте сметаната. Към нея добавете разтопения бял шоколад (леко охладен, за да не пресечете сметана).
Прибавете и зелената боя и разбъркайте добре. Изсипете сместа в пош с малък и кръгъл накрайник. Шприцовайте малки топчета едно до друго по височината (отгоре надолу).
С помощта на малка лъжичка размажете топчето през средата. След това там, където е размазано, шприцовайте нови топчета. Така направете цялата шоколадова торта. След това я украсете с предварително направените цвета от фондан.
Рецептата за блатовете са от Най-вкусната шоколадова торта.
Може да изпечете блатовете наведнъж и после да ги разрежете, но на мен този вариант ми е по-лесен, а и така стават еднакви.
Шоколадовата торта Пролет е готова.
Коментари