Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Запеканки»Кюфтенца и кренвирш със заливка

Кюфтенца и кренвирш със заливка

GoldGold
Чирак
3821092
Кюфтенца и кренвирш със заливка
Снимка: Gold
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
50 мин.
Порции
4
"Кюфтенца и кренвирш със заливка - една лесна идея за обяд или вечеря"

Необходими Продукти

  • кайма - 250 г
  • кренвирши - 1 бр.
  • зелен лук - 1 стрък
  • маслини - 10 бр.
  • магданоз - 1 стрък
  • яйца - 1 бр.
  • хляб - средата на 1 филия
  • олио
  • черен пипер
  • чубрица
  • За заливката
  • яйца - 3 бр.
  • кисело мляко - половин кофичка (200 г)
  • брашно - 1 с.л.
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Взимаме една купа и в нея слагаме каймата. След това нарязваме на ситно зеления лук и магданоза и ги слагаме при каймата. Добавяме яйцето и срединката на една филия хляб, която сме намокрили с вода и изстискали.

След това слагаме черния пипер и чубрицата. Всичко това намачкваме добре с ръка, да се смеси всичко добре. Взимаме един тиган, сипваме олио в него и слагаме на котлона да загрее мазнината.

От вече готовата смес с каймата правим малки кюфтенца и ги пържим от двете страни, като не прекаляваме. Сместа за кюфтенцата се получава по-лепкава, за това ще е по-трудничко да се оформят кюфтенца, но дори и да не се получат чак толкова добре както обикновено, това не трябва да ви притеснява, защото ще имат заливка.

Пържените кюфтета трябва да имат лека коричка. Когато са готови, вадим направо в тавата, в която ще запичаме. След това взимаме един кренвирш и го разрязваме първо по дължина и после на три.

Ако печете в по-голяма тава може да сложите и повече кренвирши. Запържваме и кренвирша от двете страни леко и вадим при кюфтенцата в тавата. С една лъжица взимаме част от мазнината, с която сме пържили и изсипваме в тавата.

Трябва ни толкова, колкото да се намазни дъното. Подреждаме и маслините между кюфтенцата и кренвиршите.

След това в купа си правим заливката за запеканката с кюфтета. Чукваме яйцата и ги разбиваме. Добавяме половин кофичка кисело мляко и разбъркваме, докато не получим еднородна смес.

Слагаме една супена лъжица брашно и сол и отново разбъркваме. Брашното може и да е малко повече, ако киселото мляко не е много гъсто. Аз ползвах по-гъсто и за това сложих толкова.

След като сме готови със заливката я изсипваме върху кюфтенцата и кренвиршите. Слагаме във фурната да се запече.

Кюфтенцата и кренвирши със заливка са готови!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: