Gotvach.bg»Рецепти»Морски дарове»Подлютени миди с домати

Подлютени миди с домати

Teodora CekovaTeodora Cekova
Новак
7691k
Подлютени миди с домати1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
45 мин.
Порции
3-4

Необходими Продукти

  • домати - 2 бр
  • зехтин - 2 с.л.
  • чесън - 1 скилидка, ситно нарязана
  • лук - 1 глава, ситно нарязана
  • люти чушки - 1 бр, без семките, ситно нарязана
  • бяло вино - 1 ч.ч.
  • доматена паста - 1 ч.л.
  • захар - 1 щипка
  • миди - 1 кг (почистени)
  • босилек - 1 шепа
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сложете доматите в огнеупорна купа. Покрийте ги с вряла вода, оставете ги за 3 мин, отцедете ги и обелете. Срежете ги на четвъртинки и с лъжичка изгребете и хвърлете семките. Нарежете месестата част на едро.

Загрейте зехтина в голяма тенджера с плътно прилягащ капак. Запържете чесъна, лука шалот и лютата чушка за 2-3 мин, докато омекнат. Добавете виното, доматите, доматената паста, захарта и подправете на вкус (мидите са естествено солени, така че внимавайте със солта). Объркайте добре и оставете соса да къкри 2 мин.

Добавете мидите и разбъркайте енергично. Похлупете съда плътно и варете мидите 3-4 мин, като по средата на времето разтърсите тенджерата. Изчакайте черупките да се отворят.

Изхвърлете мидите, които са останали затворени, разпределете останалите между две купи и ги поръсете с босилека. Предложете и купа за празните черупки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: