Начин на приготвяне
Тиквичките се измиват, отстранява се дръжката и се разполовяват по дължина.
Издълбават се внимателно, като се оставя по ок. 0.5 см борд. Издълбаната част се нарязва на ситно. Доматите заедно със соса се пасират до хомогенна смес.
Леко намазнена касерола се слага на котлона. Когато загрее, се изсипва доматеното пюре. Оставя се леко да покъкри на слаб огън, като периодично се разбърква. Добавя се ситно нарязаната вътрешна част на тиквичките - аз слагам половината, останалата половина я използвам за друго ястие. Разбърква се и се оставя за кратко (ок. 10 мин.) да се вари на тих огън.
През това време се нарязват лукът и босилекът на ситно. Сиренето се натрошава.
Касеролата се сваля от котлона. Прибавя се зеленията и натрошеното сирене. Поръсва се с малко куркума, сол, добавя се пиперкеното пюре, сусама, яйцето и се разбърква.
С лъжица се пълнят издълбаните тиквички и се подреждат в предварително намазнена тавичка, в която наливате вода до средата на тиквичките. Слагат се в загрята фурна на 180 градуса за около 20-30 мин. Готови са, когато бордът им е омекнал и е придобил леко златист цвят.
Малко преди да ги извадите от фурната, нарежете тънки пластири кашкавал и наредете ги по цялата дължина на тиквичките и върнете във фурната до запичане на кашкавала.
Готовите тиквички поръсете с малко червен пипер и сух копър (по желание).
Могат да се консумират и топли и студени, вие избирате как, допълнете ги само с хубав сос и любимо питие.