Начин на приготвяне
Измийте и отцедете хубаво салатените листа, като се стараете да не ги притискате и мачкате, за да останат свежи.
Разполовете чери доматките, а крушата обелете и нарежете на тънки полумесеци.
Поръсете я с малко сок от лимон, за да не потъмнява.
Срежете на две нара. Ако сте имали късмет да попаднете на сочен и добре узрял нар, още при срязването ще потече неговият разкошен тъмно червен сок.
Изцедете половината, а от другата половина от плода извадете зрънцата. Сокът смесете със зехтин, малко сол и балсамов оцет, за да получите дресинг за салатата.
Има нарове, които са бледо розови на цвят и не са толкова сочни. Ако сте попаднали на такъв, то трудно може да използвате сока му, но нищо, дресингът би се получил добре и само със зехтин и балсамов оцет.
В две купи (или една по-голяма) смесете салатените листа с чери доматите и овкусете с дресинга и малко сол. Отгоре подредете крушите, натрошете синьо сирене и поръсете с орехи, семена и зрънца от нар.
Боднете по няколко хубави големи черни маслини и поръсете с още дресинг.
Поднесете апетитната зелена салатата на момента, докато е свежа салатата с круши и нар.
* Количеството на синьото сирене е от една страна на вкус, от друга - зависи от интензитета на вкуса и аромата му. Има сирена от различни марки и някои са толкова силно ароматни, че мъничко количество е достатъчно да овкуси цялата специална салата, сос или ястие.
При други пък едвам се долавя аромат, дори и да сложим целия пакет.