Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Пай»Обикновен бананов пай

Обикновен бананов пай

Обикновен бананов пай
Снимка: Кристиан Александров
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
35 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
75 мин.
Порции
6
"Колкото е обикновен, толкова е и вкусен този бананов пай"

Необходими Продукти

  • За тестото
  • брашно - 300 г
  • вода - 1/4 ч.ч. студена
  • захар - 2 с.л.
  • масло - 1 ч.ч. твърдо
  • сол - 3 щипки
  • ванилия - 1 бр.
  • За плънката
  • банани - 5 бр.
  • захар - 4 с.л. кафява
  • канела - 1/4 ч.л.
  • жълтък - за намзване разбит
  • захар - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресяваме брашното в купа и вътре настъргваме твърдото масло.

Размачкваме и трием с ръце до получаване на трохи. След това добавяме водата, захарта, ванилията и солта.

Омесваме маслено тесто и го разделяме на две топки - малка и голяма, като малката е голяма колкото портокал.

Увиваме топките в прозрачно фолио и ги прибираме в хладилника за 1 час.

Нарязваме бананите на колелца и ги смесваме с канелата и кафявата захар.

Разточваме по-голямата топка тесто на кора, която е по-голяма от предвидената форма, в която ще печем пая с банани.

Поставяме разточената кора във формата и оформяме по стените. Изсипваме отгоре бананите.

От по-малката топка тесто изрязваме ленти и поставяме кръстосано отгоре върху бананите.

Намазваме с разбит жълтък плодовия пай и поръсваме със захар.

Печем на 180 °C около 35-40 минути.

Банановият пай е готов.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: