Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Пай»Бананов пай за специални случаи

Бананов пай за специални случаи

МариянаМарияна
Мастър Шеф
7734k2k7
Бананов пай за специални случаи
Снимка: Марияна
1 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
45 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
85 мин.
Порции
10

Необходими Продукти

  • за тестото
  • брашно - 260 г
  • масло - 120 г краве
  • яйца - 2
  • сол - 1 щиpка
  • захар - 1 с.л.
  • морска сол - за печене
  • за крема
  • прясно мляко - 750 мл
  • царевично нишесте - 6 с.л.
  • ванилова захар - 1 пакетче
  • ром - 3 с.л. тъмен
  • захар - 150 г
  • масло - 4 с.л. краве
  • яйца - 4 бр.
  • за гарниране
  • банани - 4 бр.
  • сметана - 300 мл животинска
  • захар - 2 с.л.
  • кокосови стърготини
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Брашното добре се смесва със солта и захарта. Брашното предварително сме го пресели. Прибавя се маслото, нарязано на кубчета, и се стрива с ръце, докато се получат нещо като трохи, не трябва да е много твърдо маслото, но не трябва и да е размекнато. Аз ползвам немско, тъй като е по-хубаво и по-ароматно.

Разбиваме яйцата с миксер много добро. Яйцата се прибавят и се разбъркват с останалата смес. Тестото се прибира във фризер за 10 минути леко да стегне, закривайки го със свежо фолио. След това го точим с точилка върху набрашнен плот на тънка кора и слагаме в тава с диаметър около 22 см.

Поставя се лист хартия за печене и върху нея се изсипва морска сол и се пече в загрята на 180 градуса фурна с вентилатор за 10 минути с хартията и солта и още 10 минути без тях, след което се оставя да се охлади.

Прясното мляко за крема се загрява със захарта, като бъркаме от време на време. Разбиваме целите яйца и двата жълтъка, прибавяйки царевичното нишесте и ваниловата захар, като аз ползвам на Йоткер, но може и ванилия. Объркваме.

Смесваме яйчената и млечната смес и готвим, докато се получи крем. Слагаме маслото, като е готов. Объркваме добре, след това овкусяваме с рома и пак объркваме.

Обелваме бананите. Бананите се режат на тънки шайби. Върху вече изпечения блат се слага малко от крема, после бананите на кръгчета, крем, банани и така се завършва пак с крем. Става на редчета. Оставяме пая в хладилника.

След като видим, че е стегнал, декорираме с разбитата със захарта сметана и стърготините.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Джемиле Чешлиева
Джемиле Чешлиева
Интересна е.
10.05.2016 14:06
Ваня Благоева
Ваня Благоева
Страхотна рецепта, много ми хареса. Браво!
09.05.2016 20:28