Начин на приготвяне
За приготвянето на хлебчетата, първо, пресяваме брашното. Към пресятото брашно прибавяме сухата мая, солта, меда и водата, която да е на стайна температура. Започваме да месим.
Прехвърляме на работния плот и месим до получаването на едно много меко тесто. Връщаме в купата. Покриваме с фолио или кърпа и оставяме да втасва за 30 мин.
Взимаме 2 глави чесън и от тях изрязваме само горната част. Поставяме ги върху алуминиево фолио. Поливаме със зехтина и овкусяваме със прясно смлян черен пипер и сол. Добавяме още и щипка чубрица. Затваряме хубаво с фолиото. Печем в предварително загрята фурна на 180°C до омекване на чесъна.
Сега си обелваме една глава червен лук и я нарязваме на тънки полумесечета. Загряваме малка касеролка на средна температура върху котлона и в нея изливаме 10 мл мазнина. Добавяме лука и овкусяваме с щипка сол. Пържим до омекването му.
Към омекналия лук прибавяме 15 мл ябълков оцет, 15 г кетчуп и 5 г захар. Оставяме хубаво всичко, да се карамелизира, и сваляме от котлона.
Връщаме се към тестото за малките питки, което разточваме за кратко и връщаме в купата да втасва за нови 30 мин. След това отново го разточваме и отново го връщаме за нови 20 мин.
Сега разделяме тестото на 3 равни части и оформяме си 3 багети. Прехвърляме върху тавичка с хартия за печене. Правим леки прорези с помощта на нож и покриваме с кърпа, да втасват за нови 40 мин.
В отделен съд си прехвърляме 150те г меко масло. Към него добавяме 5 г къри на прах, 3 г червен пипер, щипка сол, щипка черен пипер, наситнен пресен магданоз, листата на мащерка и изпечения чесън, който просто притискаме и той излиза от обелката. Пасираме всичко с пасатора и така нашето билково масло е готово. Добавяме накрая сока от половин лимон към маслото и оставяме да стегне в хладилника за кратко.
Взимаме рибай стека и го подсушаваме от кръвта и вода. Осолояваме го с прясно смляна сол и черен пипер от всяка страна. В силно загрят тиган на котлона изсипваме нови 10 мл зехтин и изчакваме да загрее. Поставяме стека и го пържим от всяка страна за по 4 мин. Намаляваме котлона до средна температура и добавяме в тигана 40 г охладено масло. Също така добавяме още и няколко стръка прясна мащерка и 2 скилидки счукан чесън.
С помощта на лъжица изсипваме от разтопеното масло върху телешкия стек и така от топлината той ще се сготви. Готовия стек прехвърляме в чиния и оставяме за 10 мин да си почине и да стабилизира вкусовете си.
Втасалите хлебчета изпичаме в предварително загрята фурна на 180°C до златист цвят. След това ги разполовяваме и намазваме с билковото масло.
Отгоре им поставяме лист маруля и по една шайбичка домат.
Нарязваме стека на тънки слайсове и ги нареждам върху багетките. Накрая завършваме с лучения мармалад, който направихме по-рано.
Затваряме с капачето на хлебчето и се наслаждаваме на сандвич стек, докато е още топъл.
Да ви е сладко с моя най-сочен сандвич стек с билково масло и домашна багета!
Коментари