Gotvach.bg»Рецепти»Сандвичи»Сочен сандвич стек с билково масло и домашна багета

Сочен сандвич стек с билково масло и домашна багета

Иван ПауновИван Паунов
Чирак
721k128452
Сочен сандвич стек с билково масло и домашна багета
Снимка: Иван Паунов
1 / 4с Видео
23/03/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
2
"Домашен сандвич, пълен с вкусотийки - опитайте"

Необходими Продукти

  • рибай стек - 1 Стек от Entrecote Ribeye
  • масло - 30 г
  • мащерка - няколко стръка
  • чесън - 2 скилидки
  • сол
  • черен пипер
  • зехтин - 10 мл
  • За багетата
  • брашно - 250 г
  • вода - 180 мл
  • сол - 10 г
  • мая - 3 г суха
  • мед - 25 г
  • За мармалада от лук
  • червен лук - 1 глава
  • кетчуп - 15 г
  • оцет - 15 мл
  • захар - 6 г
  • сол - щипка
  • За билковото масло
  • масло - 150 г меко
  • червен пипер - 3 г
  • къри на прах - 5 г
  • сол - 1 щипка
  • чесън - 2 глави (тук отделно сол, черен пипер и малко зехтин)
  • лимонов сок - 1/2 бр.
  • За сглобяването
  • маруля - няколко листа
  • домати - 1/2
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За приготвянето на хлебчетата, първо, пресяваме брашното. Към пресятото брашно прибавяме сухата мая, солта, меда и водата, която да е на стайна температура. Започваме да месим.

Прехвърляме на работния плот и месим до получаването на едно много меко тесто. Връщаме в купата. Покриваме с фолио или кърпа и оставяме да втасва за 30 мин.

Взимаме 2 глави чесън и от тях изрязваме само горната част. Поставяме ги върху алуминиево фолио. Поливаме със зехтина и овкусяваме със прясно смлян черен пипер и сол. Добавяме още и щипка чубрица. Затваряме хубаво с фолиото. Печем в предварително загрята фурна на 180°C до омекване на чесъна.

Сега си обелваме една глава червен лук и я нарязваме на тънки полумесечета. Загряваме малка касеролка на средна температура върху котлона и в нея изливаме 10 мл мазнина. Добавяме лука и овкусяваме с щипка сол. Пържим до омекването му.

Към омекналия лук прибавяме 15 мл ябълков оцет, 15 г кетчуп и 5 г захар. Оставяме хубаво всичко, да се карамелизира, и сваляме от котлона.

Връщаме се към тестото за малките питки, което разточваме за кратко и връщаме в купата да втасва за нови 30 мин. След това отново го разточваме и отново го връщаме за нови 20 мин.

Сега разделяме тестото на 3 равни части и оформяме си 3 багети. Прехвърляме върху тавичка с хартия за печене. Правим леки прорези с помощта на нож и покриваме с кърпа, да втасват за нови 40 мин.

В отделен съд си прехвърляме 150те г меко масло. Към него добавяме 5 г къри на прах, 3 г червен пипер, щипка сол, щипка черен пипер, наситнен пресен магданоз, листата на мащерка и изпечения чесън, който просто притискаме и той излиза от обелката. Пасираме всичко с пасатора и така нашето билково масло е готово. Добавяме накрая сока от половин лимон към маслото и оставяме да стегне в хладилника за кратко.

Взимаме рибай стека и го подсушаваме от кръвта и вода. Осолояваме го с прясно смляна сол и черен пипер от всяка страна. В силно загрят тиган на котлона изсипваме нови 10 мл зехтин и изчакваме да загрее. Поставяме стека и го пържим от всяка страна за по 4 мин. Намаляваме котлона до средна температура и добавяме в тигана 40 г охладено масло. Също така добавяме още и няколко стръка прясна мащерка и 2 скилидки счукан чесън.

С помощта на лъжица изсипваме от разтопеното масло върху телешкия стек и така от топлината той ще се сготви. Готовия стек прехвърляме в чиния и оставяме за 10 мин да си почине и да стабилизира вкусовете си.

Втасалите хлебчета изпичаме в предварително загрята фурна на 180°C до златист цвят. След това ги разполовяваме и намазваме с билковото масло.

Отгоре им поставяме лист маруля и по една шайбичка домат.

Нарязваме стека на тънки слайсове и ги нареждам върху багетките. Накрая завършваме с лучения мармалад, който направихме по-рано.

Затваряме с капачето на хлебчето и се наслаждаваме на сандвич стек, докато е още топъл.

Да ви е сладко с моя най-сочен сандвич стек с билково масло и домашна багета!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Дони Ники
Дони Ники
Много вкусно и апетитно изглежда!
27.04.2022 22:39
1