Начин на приготвяне
В купа пресейте брашното и прибавете солта- разбъркайте.
Отделно в купа сипете затопленото мляко и добавете захарта и натрошената (или сухата) мая. Разбъркайте, да се разтворят захарта и маята и прибавете 3 с.л. олио, отново разбъркайте.
Добавяйте от брашното на етапи при непрекъснато бъркане, докато получите гъсто и лепнещо по пръстите тесто. С намаслени предварително ръце, съберете тестото на топка и го поставете в намаслен найлонов плик.
Поставете плика в хладилник за 30 минути - буквално за 30 минути тестото почти се удвоява.
В дълбок и тесен тиган налейте олиото, почти 1/2 л, и нагрейте на умерен огън – НЕ силен.
След като това стане, откъснете малко топче от тестото с намаслени пръсти, оформете тънък лист с ръце и пуснете в нагрятото олио.
Пържите домашните мекици от двете страни до златисто кафяв загар.
Извадете мекицата и поставете в чиния, покрита с кухненска хартия, за да се абсорбира излишното олио от нея.
Така процедирате с цялото количество тесто.
Бързи мекици с прясно мляко и мая стават вкусни и меки!