Начин на приготвяне
Класическите тиганици помним като една от най- обичаните традиционни български закуски.
Нещо средно между мекици и бухти, различното при тиганиците е, че се приготвят по-скоро печени с по-малко мазнина, а тестото за тях е по-рядко.
Представям ви моите тиганици с мая и прясно мляко.
Те си изискват време, но си заслужават търпението.
Маята се разтваря със захарта в прясното мляко, затоплено много леко до телесна температура.
Когато шупне се добавят леко разбитите яйца, малко олио, брашното и солта.
Бърка се интензивно до получаване на меко и разтегливо тесто.
Купата се покрива с фолио и оставя в хладилник до следващата сутрин.
Изважда се, разбърква се и се оставя да втаса на топло докато шупне добре, около 1 час.
Тиган с незалепващо покритие се загрява на умерен огън и се слага олио на фин пласт.
С обилно намазнени ръце се късат парченца от тестото и разтеглят и сплескват.
Тиганиците се пекат/пържат до златисто от двете страни.
Хапват се топли за закуска със сиренце, кашкавал, сладко, мед или пудра захар.